wierook

ommigen denken dat wierook een ‘zweverige toestand’ is en spirituele verlichting geeft. Maar dat is helemaal niet het doel van wierook! Het draagt namelijk effectief bij aan een heel belangrijk onderdeel tijdens een yogales. Wat het effect van wierook is? In deze blog alle ins en outs.

Wat is wierook?

De oorspronkelijke betekenis van het woord wierook is “wijrook” (rook om te wijden). Desondanks wordt het woord uitgesproken met een verlengde eerste lettergreep, als wie-rook.

Waar komt het vandaan?

Wierook wordt gemaakt in met name India, Nepal, China, Japan en Tibet en was oorspronkelijk een reukoffer, bedoeld om goden gunstig te stemmen. Het wordt sinds 1700 voor Christus al gebruikt. Naast een reukoffer had het in vroegere tijden ook een zeer praktisch doel; het verdrijven van rottingslucht. De dieren die werden geofferd verspreidde een geur wat met wierook werd gemaskeerd.

Vanaf 1960 kwam wierook naar Europa. In die periode groeide de belangstelling voor Oosterse culturen en religie. Veel landen als China, India, Japan en Tibet wordt veel wierook gebruikt. In deze landen is het net zo gewoon, als in de westerse wereld bloemen in huis of het gebruik van zeep of parfum. Met de belangstelling voor deze culturen groeide ook de import en gebruik van Oosterse wierook in Westerse landen.

Wat zit er in wierook?

Wierook is een van de weinige stoffen die alle vijf de elementen in zich heeft.

  • Aarde (de ingrediënten die worden gebruikt);
  • Lucht (verspreiding van de geur);
  • Vuur ( is nodig om wierook te laten branden);
  • Water (een van de ingredienten om het te maken) en;
  • Ether (het heeft een etherische werking).

Wist je dat je zelf wierook kan maken? Hier leer je hoe je dat kan doen.

Wat is het effect van wierook?

De geur van wierook wordt waargenomen door je neus en prikkelt je zenuwen. De zenuwen sturen een signaal  naar de hersenen en beslissen of een geur prettig is of niet. Ruiken zorgt ervoor dat je oplet. Het verbetert concentratievermogen en ontspanning. Dat is de reden waarom wierook tijdens een yogales wordt gebruikt. Bijvoorbeeld bij de yogahouding Savasana. Het gebruik van wierook kan helpen deze houding met meer gemak te doen. De meest gebruikte geuren voor wierook zijn cederhout, musk, witte lotus en de geur van herfstbladeren.

Wil je meer weten over wat je neus over jouw persoonlijkheid zegt? Klik dan hier.

Share this post! If this post was insightful for you, share it with your loved ones so that they can better understand what you are going through.
Deel dit artikel! Als dit artikel voor jou inzichtelijk was, deel het dan met je omgeving - laten we het samen hebben over mentale gezondheid.

Esther

Especially for NiceDay, Esther writes blogs about yoga and shares practical and surprising tips (and tricks) that really benefit you. In 2018, she was the first yoga teacher in Europe to introduce live online yoga with her online yoga studio: 100% Yoga. A healthy balance between the physical and the mental brings joy to your life. It gives you energy and makes you shine. According to Esther, yoga is the way to achieve that. That is why she set up a live online yoga platform to energize as many people as possible. Experience how her classes can increase your enjoyment of life, and try 6 free classes that will put a smile on your face. Did you know that her studio works on solar energy?

Related Posts

Gerelateerde berichten

Heb je een vraag? Onze professionals en ervaringsdeskundigen staan voor je klaar.

Ask your question to a professional or former client!