Zorg jij goed voor jezelf? Zo ga je om met emotionele pijn
Zorg jij goed voor jezelf? Zo ga je om met emotionele pijn
vrouw-water-uitzicht-emotionele-pijn

Je plakt een pleister op een snee en neemt antibiotica om een ​​infectie te behandelen, toch? Ja, dat is hoe we het doen. Wanneer je dit niet doet, is er altijd wel iemand die je aanmoedigt om misschien toch even langs de huisarts te gaan. Maar hoe doen we het als we emotionele pijn hebben, oftewel als het gaat om onze geestelijke gezondheid?

Eerste hulp bij emotionele pijn

Eerste hulp bij emotionele schade is iets wat we niet leren en vaak ook niet doen. “Zet jezelf er gewoon overheen”, is wat we geneigd zijn te zeggen wanneer het gaat over emotionele schade: afwijzing, mislukking, eenzaamheid, verlies of gevoelens van schuld. Het zijn immers ook zaken die we niet kunnen zien, zaken die niet tastbaar zijn. Maar iemand met ‘emotionele verwondingen’ weet maar al te goed hoeveel pijn het kan doen, hoe verlammend het kan werken. Wordt het niet eens tijd dat we ook leren om emotionele eerste hulp toe te passen?

Zo pak je het aan!

Psycholoog Guy Winch vertelt in zijn boek ‘Emotional First Aid’ hoe je om kan gaan met ‘emotionele pijn’. Een aantal van zijn tips:

  1. Herken emotionele pijn. Besteed vanaf nu aandacht aan eventuele emotionele pijn. Probeer het te herkennen en neem de tijd om op de juiste manier te handelen. Vóór dat het je helemaal overneemt. Net zoals dat je een pleister zou plakken op een snee, is het belangrijk om bijvoorbeeld lief te zijn voor jezelf bij emotionele pijn. Behandel jezelf zoals je een goede vriend of vriendin zou behandelen na een niet gehaalde toets, een verbroken relatie of gevoelens van somberheid.
  2. Sta stil bij je eerste reactie op de pijn. Psychische wonden zijn makkelijk om ‘in op te gaan’ en erger te maken. Neem het voorbeeld van afwijzing: die leuke date laat ineens weten dat een vervolgafspraakje er niet in zit. Als jij in gedachten reageert met dingen als: “Natuurlijk niet, wie wil er nou daten met zo een verlegen iemand als ik.”, of “Ik wist wel dat hij/zij te knap voor mij was.”, denk je aan al je ‘tekortkomingen’. Wat je zou willen dat je was, wat je zou willen dat je niet was. Maar we hebben al pijn door de afwijzing, waarom zouden we onszelf nog verder willen beschadigen? Probeer deze eerste reactie te onderscheppen en om te buigen: “Ik vind wel iemand die mij accepteert zoals ik ben!”.
  3. Bewaak en bescherm je gevoel van eigenwaarde. Als je zin hebt om jezelf neer te halen, neem dan ook een moment om compassie te tonen voor jezelf! Je eigenwaarde is als een emotioneel immuunsysteem dat je van emotionele pijn afhoudt en je emotionele veerkracht versterkt. Probeer voor één kritische gedachten over jezelf, drie positieve gedachten over jezelf te denken of geef jezelf de peptalk die je beste vriend(in) je zou geven.

Eerste hulp bij emotionele schade heb je niet 1,2,3 in de vingers. Merk je dat je bijvoorbeeld altijd erg streng bent voor jezelf of een laag zelfbeeld hebt? Kijk dan alvast de TedTalk van Guy Winch en neem vanaf nu de tijd om eerste hulp bij emotionele schade een prioriteit te maken voor jezelf!

NiceDay app

Voel je vrij om contact op te nemen met iemand van het NiceDay Team, stuur ons een mail of download de NiceDay app, iemand van het team is bereikbaar via de chat!

Share this post! If this post was insightful for you, share it with your loved ones so that they can better understand what you are going through.
Deel dit artikel! Als dit artikel voor jou inzichtelijk was, deel het dan met je omgeving - laten we het samen hebben over mentale gezondheid.

Lisa den Boer

Content creator die gelooft in de kracht van content: taboe doorbreken, motiveren en inspireren. Nieuwsgierig naar nieuwe plekken, culturen en andere mensen.

Related Posts

Gerelateerde berichten

Heb je een vraag? Onze professionals en ervaringsdeskundigen staan voor je klaar.

Ask your question to a professional or former client!