We kennen veel verschillende soorten pauze: koffiepauze, theepauze, wandelpauze, rookpauze en lunchpauze. Maar, wat doet een pauze eigenlijk voor je lichamelijke en geestelijke gezondheid? Word je productiever  van een pauze of is het een excuus om even te ontsnappen aan je werkzaamheden? Al deze vragen worden beantwoordt in dit artikel!

Waarom pauze?

Je herkent het misschien wel; je hebt een hectische dag op werk en er staan ontzettend veel taken op je to-do lijstje. Je wilt graag al je taken volbrengen en daarom lijkt pauze nemen zonde van je tijd. Echter is pauze nemen cruciaal. Even op adem komen en weglopen van je werkplek zorgt er juist voor dat je productief blijft en ook  zal je werktevredenheid stijgen. Daarbij heeft het ook positieve gevolgen voor je sociale leven: je bent vast de gezelligste niet wanneer je thuiskomt na een hectische, pauze-loze dag. Je zal het lichamelijke en geestelijke verschil zeker merken na een dag waarin je jezelf verschillende pauzes hebt gegeven! 

Hoe pak je het aan?

Het is belangrijk om naast de ‘grote pauze’ nog een aantal kleine pauzes in te lassen. Onder een kleine pauze valt bijvoorbeeld koffie halen, een praatje maken met een collega of buiten een klein rondje lopen. Het gaat erom dat je even je werkplek verlaat en je hersenen rust geeft. 

Nieuwe inzichten

Bij veel banen is het een must om innovatief en creatief te werk te gaan. Echter lukt het niet altijd om tot nieuwe en creatieve inzichten te komen en voor je het weet staar je je blind op je computerscherm. Dit heeft als gevolg dat je je gefrustreerd kan voelen waardoor je nòg minder snel op nieuwe ideeën zal komen. Wat je dan het beste kan doen is je bezighouden met een taak dat niet gerelateerd is aan je werk of aan het probleem dat je bezighoudt. Verzet even je gedachten door te gaan wandelen en merk dat je creatieve geest een boost krijgt. 

Tussen je werk door korte pauzes nemen heeft dus een positieve werking op de werktevredenheid en op je lichamelijke – en geestelijke welzijn. Je hoeft je dus niet schuldig of bezwaard te voelen wanneer je een paar keer per dag even afstand neemt van je werkplek! 

 

Share this post! If this post was insightful for you, share it with your loved ones so that they can better understand what you are going through.
Deel dit artikel! Als dit artikel voor jou inzichtelijk was, deel het dan met je omgeving - laten we het samen hebben over mentale gezondheid.

Britt Stoker

Hi! Ik ben Britt, psycholoog en coach bij NiceDay. Met online coaching kan ik je op afstand begeleiden en helpen bij hetgeen wat je bezig houdt. Ik hou van dieren, reizen, fotograferen en lekker eten.

Related Posts

Gerelateerde berichten

Heb je een vraag? Onze professionals en ervaringsdeskundigen staan voor je klaar.

Ask your question to a professional or former client!