Vermoeidheid kan een teken zijn dat je meer aandacht moet besteden aan de verdeling van je energie en de lichamelijke of geestelijke balans in je leven. Als je teveel doet kan je vermoeid raken, maar te weinig doen kan ook leiden tot vermoeidheid. Hoe kom je in balans?

Prioriteiten stellen

Bij vermoeidheid kan je een prioriteitenlijstje opstellen door eens stil te staan wat je echt belangrijk vindt in je leven. Wat werkt voor jou? Kies vaker voor de dingen die jou energie geven. Welke activiteiten kun je vermijden die je teveel energie kosten? Kan je vaker ‘nee’ zeggen? Moet je echt op elke uitnodiging ingaan? Houd je nog tijd over voor jezelf? Zou je meer willen doen? Als je duidelijk voor je hebt wat voor jou belangrijk is dan kun je er ook makkelijker voor kiezen.

Balans

Het gaat er natuurlijk niet om dat je alleen nog maar leuke dingen moet doen, maar om een balans tussen dingen die je op orde moet hebben en de dingen die je energie geven. Probeer momenten in te bouwen waarop je even geen prikkels krijgt. Leg die telefoon wat vaker opzij en maak bijvoorbeeld eens tijd voor een wandeling in het bos of op het strand.

Structuur

Structuur in je dag aanbrengen kan goed helpen tegen vermoeidheid. Een regelmatig waak-slaapritme zorgt voor meer balans en rust in je hoofd. Ook regelmatig eten kan je helpen om je energie beter te verdelen. Zorg dat je tijdens je ontbijt en lunch eten en drinken bij je hebt die je helpen opstarten en je energie geven. Bijvoorbeeld volkoren producten, fruit en een goede bron van eiwitten zoals kwark of skyr. Drink liever niet teveel koffie en frisdrank omdat deze zorgen voor een korte piek in je energielevel, met als gevolg een flinke dip.

Bewegen

Meer bewegen is ook een goede manier om meer energie te krijgen. Meer bewegen draagt bij aan een groter uithoudingsvermogen en dat zorgt er op termijn weer voor dat je minder snel vermoeid raakt. Ook slaap je vaak beter als je meer beweegt en krijg je een gezondere eetlust. Doe wel iets waar je plezier uithaalt of wat functioneel is, want anders blijf je er tegenop kijken en dat is op zichzelf weer vermoeiend, toch?

 

Tags: mind
Share this post! If this post was insightful for you, share it with your loved ones so that they can better understand what you are going through.
Deel dit artikel! Als dit artikel voor jou inzichtelijk was, deel het dan met je omgeving - laten we het samen hebben over mentale gezondheid.

Babette Schwidder

Coach. Helps you empower your hidden potential. Loves nature, learning, and innovation.

Related Posts

Gerelateerde berichten

Heb je een vraag? Onze professionals en ervaringsdeskundigen staan voor je klaar.

Ask your question to a professional or former client!