Fietsen biedt ontelbaar veel voordelen. Het verhoogt de fitheid, is goed voor de gezondheid en het is voordelig. Daarnaast is fietsen ook beter voor het milieu. Nederland staat bekend om de vele fietsen, maar ook om de mensen die fietsen. Het is echt een fietsland. Er zijn meer fietsen in Nederland dan inwoners. Fietsen is ook razend populair: even snel de fiets pakken wanneer je boodschappen moet doen. Maar waar is fietsen precies goed voor?

“Life is like riding a bicycle. To keep your balance, you must keep moving.” ~ Albert Einstein.

Who runs the bike?

Door te bewegen voorkom je verval van je ouder wordende hersenen. Bewegen zorgt ervoor dat je hersenen flexibel blijven en zich beter aanpassen aan omstandigheden, dit noemen we plasticiteit. Ook zorgt bewegen ervoor dat je hersenen beter kunnen communiceren. Door hard te lopen verminder je de kans op depressie, dit kun je als soort therapie gebruiken. Fietsen heeft ook dit effect, en heeft als voordeel nog dat je je gewrichten hier niet mee belast.  

Trappend naar ontspanning

Door te bewegen ontspant je lichaam en je geest beter. Het fietsen zorgt ervoor dat er serotonine en dopamine wordt aangemaakt, dit geeft je een vrolijk gevoel. Ook maken de hersenen een feel good drug aan, namelijk: endorfine en cannabinoïden. Cannabinoïden behoren tot dezelfde familie als marihuana maar wordt zelf door het lichaam geproduceerd. Door al deze stofjes word je gelukkig, maar hoe verminder je stress? Door te fietsen kun je beter adrenaline en het stresshormoon cortisol reguleren. Hierdoor voel je minder stress, en door alle gelukshormonen zelfs gelukkiger.

Fietsen houdt de dokter op afstand

Fietsen heeft ook lichamelijke voordelen. Veel mensen leiden tegenwoordig aan overgewicht. Door overgewicht en te weinig beweging is diabetes-2 een veel voorkomend probleem. Wanneer je teveel eet, wordt de energie opgeslagen als vet en glucose. Deze glucose zorgt ervoor dat je insulinegehalte in je bloed stijgt. Door te bewegen voorkom je het energieoverschot. De spieren nemen de insuline namelijk op en zetten dit om in energie. Hierdoor gebruik je wat je eet optimaal!

Ook is het goed voor de bloedvaten. De bloedvaten worden namelijk flexibeler doordat de afvalstoffen die vervoerd worden. Een half uurtje per dag fietsen kan al genoeg zijn om de vetverbranding op gang te brengen. Vind je het lastig om tijd vrij te maken, probeer met kleine dingen de fiets te nemen. Bijvoorbeeld wanneer je boodschappen gaat doen, of fiets naar je werk. Het is niet alleen gezonder voor je, je gaat er ook fitter door voelen!

NiceDay: plan een activiteit in op je Daily Planner om elke dag 30 minuten te fietsen.

Share this post! If this post was insightful for you, share it with your loved ones so that they can better understand what you are going through.
Deel dit artikel! Als dit artikel voor jou inzichtelijk was, deel het dan met je omgeving - laten we het samen hebben over mentale gezondheid.

Selin Colakhasanoglu

Coach. Wandelt samen met jou om je doelen te bereiken. Houdt van piano spelen, reizen en verschillende culturen.

Related Posts

Gerelateerde berichten

Heb je een vraag? Onze professionals en ervaringsdeskundigen staan voor je klaar.

Ask your question to a professional or former client!