Frisse lucht, zonlicht en jouw gezondheid
Frisse lucht, zonlicht en jouw gezondheid

De meeste mensen wonen in de stad en hebben een kantoorbaan van negen tot vijf. Werkend achter een bureau met kunstmatig licht boven je hoofd. Het lijkt er op dat het tegenwoordig steeds moeilijker wordt om buiten in de frisse lucht te komen. Mensen lijken te vergeten hoe belangrijk het is om tijd buiten te besteden. Het is namelijk zo dat buiten in de frisse lucht zijn jouw gezondheid een flinke boost kan geven! In dit artikel laten we je een aantal van deze voordelen zien.

Frisse lucht maakt schoon!

Jouw longen maken zichzelf schoon. Wanneer je uitademt worden luchttoxinen door de longen uitgestoten. Dit zuiverende proces gaat beter in gezonde omstandigheden. Frisse lucht zorgt er namelijk voor dat de luchtwegen zich verwijden en de longen open staan, wat leidt tot meer zuivering. Het gevolg? Schonere longen, meer energie door meer zuurstof in jouw lichaam en een betere concentratie.

Frisse lucht en jouw immuunsysteem

In kantoren wemelt het van de bacteriën en andere ziekteverwekkers. Om deze ziekteverwekkers af te weren heb je gezonde witte bloedcellen nodig. Witte bloedcellen hebben voldoende zuurstof nodig om goed te functioneren. Frisse buitenlucht bevat vele malen meer zuurstof dan binnenlucht. Deze zuurstof boost is vooral effectief in combinatie met beweging. Zelfs een wandeling in het park zorgt voor een verhoging van natural killer cellen, neutrofielen en monocyten, die allemaal belangrijk zijn om bacillen onschadelijk te maken en jou gezond te houden.

Lekker bijbruinen

Een mooi gebruinde huid ziet er goed uit, maar veel belangrijker, zonlicht is cruciaal voor de aanmaak en activatie van vitamine D. Dit is op zijn beurt belangrijk voor sterke botten en gezonde tanden. Daarnaast laat onderzoek zien dat zonlicht je immuunsysteem een boost geeft en belangrijk is voor goed functionerende spieren (Bartoszewska, Kamboj, & Patel, 2010). Probeer tussen 11:00 en 15:00 een kwartier tot een half uur buiten te komen. Dit is al genoeg om de vitamine D processen in jouw lichaam te activeren.

Natuurlijke antidepressiva

Zowel zonlicht als frisse lucht zorgen voor een betere gemoedstoestand. Frisse lucht zorgt voor hogere zuurstof levels in jouw systeem wat je meer energie en een betere concentratie geeft. Zonlicht doet dit echter op een totaal andere manier, namelijk door serotonine levels te boosten. Serotonine is een neurotransmitter die wordt gelinkt aan een betere gemoedstoestand, meer focus en een gevoel van rust. Ook suggereert onderzoek dat serotonine stress vermindert, doordat het de cortisol levels en de bloeddruk verlaagt (Miyazaki Tsunetsugu, & Matsunaga, 2011).

NiceDay: Niet iedereen woont in de buurt van een park of bos. Het kan best lastig zijn om frisse lucht te vinden in de drukke stad. Er zijn echter ook een aantal planten die bekend staan om hun luchtzuiverende werking. Daarnaast zijn er ook nog planten die relatief veel zuurstof uitstoten. Deze planten kunnen je helpen om een gezond lucht klimaat te creëren bij jou thuis of op het werk.

 

Share this post! If this post was insightful for you, share it with your loved ones so that they can better understand what you are going through.
Deel dit artikel! Als dit artikel voor jou inzichtelijk was, deel het dan met je omgeving - laten we het samen hebben over mentale gezondheid.

Tim Buijs

Hier om jou op weg te helpen. Passie voor sport, reizen en film.

Related Posts

Gerelateerde berichten

Heb je een vraag? Onze professionals en ervaringsdeskundigen staan voor je klaar.

Ask your question to a professional or former client!