Het gangbare idee is dat gamen slecht is voor kinderen en jongeren. Zo gaat men er vaak van uit dat het kinderen agressief en asociaal maakt. Daarnaast kunnen ze er ook verslaafd aan raken. Uit een aantal onderzoeken van onder andere de Erasmus Universiteit is echter gebleken dat games juist kunnen helpen bij behandeling van depressies en angstklachten. Sommige onderzoekers zijn zelfs van mening dat gamen, onder therapeutische begeleiding, soms net zo goed kan helpen als reguliere therapie.

Voordelen van gamen

Spelen is belangrijk voor de ontwikkeling van onze hersenen. Dat geldt ook voor digitaal spelen oftewel gamen. Uit een video van het NRC blijkt dat gamen je ook slimmer kan maken en je hersenen gezond kan houden. Gamen kan een positief effect hebben op het gebied van:

  • Oog-handcoördinatie
  • Doorzettingsvermogen
  • Reactievermogen
  • Werkgeheugen
  • Geduld
  • Probleemoplossend vermogen
  • Samenwerking
  • Ruimtelijk inzicht
  • Creativiteit
  • Beheersing Engelse taal

Door het spelen van spelletjes kun je snel nieuwe vaardigheden leren. Zo gebruikt het Amerikaanse leger bijvoorbeeld videogames om soldaten psychologisch voor te bereiden op stressvolle situaties.

Jongeren en gamen

Sinds de afgelopen jaren worden er steeds vaker games ontwikkeld door gedragswetenschappers met als doel om deze preventief of als therapie in te zetten bij psychische problemen. Jongeren met depressie- of angstklachten kunnen hier vooral baat bij hebben, omdat videogames iets kunnen wat met normale therapie soms lastig lukt: jongeren lang boeien.

Voor jongeren kunnen games een goed alternatief bieden voor reguliere therapie. Gaming is namelijk een onderdeel van de jongerencultuur. Daarnaast is het laagdrempelig om hieraan deel te nemen. Ook zit er geen stigma op gaming, zoals therapie dat soms wel heeft. Tevens zijn er geen wachtlijsten waar rekening mee gehouden moet worden.

Gamen en depressie op latere leeftijd

Amerikaanse onderzoekers hebben daarnaast ook een verband ontdekt tussen het gebruik van mobiele spelletjes en de behandeling van depressie op latere leeftijd. Het onderzoek is gedaan aan de Universiteit van Washington. Volgens de onderzoekers hebben oudere mensen met een depressie meer baat bij een spel-georiënteerde app, die inspeelt op de mens zijn natuurlijke neurologische gave om meerdere informatiestromen tegelijk te verwerken, dan aan gewone gesprekstherapie. De reden hiervoor is dat zo’n app of game zich richt op de oorzaak van de depressie in plaats van op de symptomen die daarmee worden geassocieerd.

De toekomst

Ondanks dat verscheidene onderzoeken hebben geconcludeerd dat gamen tegen angst en depressie werkt, mits onder therapeutische begeleiding, moet er nog veel gebeuren om deze games verder te ontwikkelen en aan de man te kunnen brengen. Het ontwikkelen van games is namelijk niet goedkoop en er is meer onderzoek nodig om uit te zoeken wat de psychologische effecten zijn en hoe groot deze effecten zijn op de mensen die psychologische hulp nodig hebben. Ook dat is duur en kost tijd.

Share this post! If this post was insightful for you, share it with your loved ones so that they can better understand what you are going through.
Deel dit artikel! Als dit artikel voor jou inzichtelijk was, deel het dan met je omgeving - laten we het samen hebben over mentale gezondheid.

Shannon

Content wizard die van lekker eten houdt, geïnteresseerd is in alternatieve geneeskunde en voeding. Schildert in haar vrije tijd.

Related Posts

Gerelateerde berichten

Heb je een vraag? Onze professionals en ervaringsdeskundigen staan voor je klaar.

Ask your question to a professional or former client!