geheugen

Hoe train je je geheugen nou eigenlijk? Iedereen vergeet wel eens iets, maar sommige mensen hebben hier wat vaker last van. Er zijn daar verschillende oorzaken voor, maar meestal niets om je zorgen over te maken. Toch kan het erg vervelend zijn! In dit artikel wordt er besproken wat je kan doen om je hersenen te stimuleren.

Geheugen trainen?

Je geheugen is geen spier, je geheugen ‘trainen’ is dan misschien ook niet het goede woord. Wel kan je je geheugen een beetje helpen! Misschien gebruikte je op de basisschool wel eens ezelsbruggetjes? Dit kun je ook nu nog gebruiken om sommige zaken aan elkaar te linken. Daarnaast is het erg belangrijk om je hersenen gezond te houden. Dit kun je doen door voldoende te slapen, regelmatig te bewegen en gezond te eten.

Loop je herinneringen eruit!

Je hoort natuurlijk vaker dat bewegen goed voor je is, maar het heeft ook een positief effect op de gezondheid van je hersenen. Wanneer je beweegt komt er een bepaald stofje vrij, deze stof zorgt voor de aanmaak van nieuwe hersencellen en de verbindingen tussen de hersencellen. Ook remt beweging de afbraak van dopamine. Dopamine is verantwoordelijk voor spierbewegingen en speelt een rol bij het ervaren van blijdschap en genot. Yay!

Slapend leren

Een goede nachtrust, van ongeveer zeven uur, zorgt ervoor dat je alerter bent. Hierdoor kun je makkelijker onthouden wat je die dag geleerd hebt. Ook is slaap erg belangrijk voor je geheugen en je concentratievermogen.

Goed eten is meer weten 

Ook een gevarieerd en gezond voedingspatroon is belangrijk om de hersenen in balans te houden. Maar hoe doe je dat eigenlijk? Er zijn verschillende voedingsstoffen die hersenen ondersteuning bieden. Bijvoorbeeld vitaminen, mineralen, vetzuren en antioxidanten. Deze voedingsstoffen hebben een positieve invloed op informatieverwerking, concentratie en op het geheugen. Vitaminen en mineralen zitten vooral in groente, fruit, eieren, zuivelproducten en vlees. Vetzuren komen vooral voor in noten en avocados. Antioxidanten krijg je binnen wanneer je gevarieerd eet, denk ook hierbij aan groenten, fruit, onbewerkte noten, kiemen, pitten en zaden.

NiceDay: Stel haalbare doelen. Begin bijvoorbeeld met 30 minuten wandelen per dag of neem dagelijks een extra stuk fruit. Probeer je elke dag aan hetzelfde ritme te houden en ga op tijd naar bed!

Share this post! If this post was insightful for you, share it with your loved ones so that they can better understand what you are going through.
Deel dit artikel! Als dit artikel voor jou inzichtelijk was, deel het dan met je omgeving - laten we het samen hebben over mentale gezondheid.

Selin Colakhasanoglu

Coach. Wandelt samen met jou om je doelen te bereiken. Houdt van piano spelen, reizen en verschillende culturen.

Related Posts

Gerelateerde berichten

Heb je een vraag? Onze professionals en ervaringsdeskundigen staan voor je klaar.

Ask your question to a professional or former client!