Geluk opnieuw leren voelen, hoe doe je dat?
Geluk opnieuw leren voelen, hoe doe je dat?
bomen-zon-geluk-voelen

Het is donderdagmiddag en de zon schijnt. Ik fiets terug vanuit therapie. Ineens zijn alle prikkels te veel. Ik word gek van de auto’s die langs mij heen rijden. En al die mensen op hun elektrische fiets die mij voorbij zoeven. Als ik de lange weg met boerderijen heb afgefietst, besluit ik om over te steken. Eenmaal overgestoken, komen de groene bomen en de stilte mij tegemoet. Heerlijk. Rust. Een geluksmomentje voor mezelf.

Opnieuw voelen

Een tijdje geleden had ik een gesprek met mijn haptotherapeut. We hadden het erover hoe je geluksmomenten weer vanbinnen kan voelen. Ze vroeg mij: wanneer was de laatste keer dat jij je vanbinnen gelukkig voelde? Na een paar minuten stilte kon ik haar geen antwoord geven. Ik weet helemaal niet meer hoe dat vanbinnen voelt eigenlijk. Ze vertelde mij dat ik het geluk wellicht weer kan voelen door te beginnen met het bewust worden van de kleine dingen in mijn omgeving. Een voorbeeld kan zijn, fietsen en bewust de zon op je gezicht voelen. Of fietsen in het bos en genieten van de rust en de fluitende vogels om je heen. Meditatie kan ook als je daarvoor openstaat. Het gaat er in ieder geval om dat je opzoek gaat naar dat geluksgevoel vanbinnen. Zodra je die herkent, is het makkelijker om het te herkennen bij grotere geluksmomenten in je leven.

Geduld

Ikzelf kan soms ongeduldig zijn en snel gefrustreerd raken als iets niet in één keer lukt. Na het gesprek met mijn haptotherapeut ging ik vol goede moed terug naar huis. Het was die dag zonnig, maar koud. Ik probeerde de zon op mijn gezicht te voelen en mezelf open te stellen. Maar natuurlijk lukte dit de eerste keer niet zo goed. Ik voelde me gefrustreerd raken. Daarna dacht ik aan de woorden van mijn haptotherapeut. Het kost oefening. Toen kon ik mijn frustratie wat loslaten. Die avond had ik balletles. Mijn pirouettes gingen de afgelopen weken niet helemaal perfect, maar die les wel. En wat voelde ik vanbinnen? Geluk! Het was maar een kleine gebeurtenis, maar wat voelde ik mij trots en warm vanbinnen. Dit was de eerste stap naar het opnieuw voelen van geluk.

Goed opweg

En zo heb ik de afgelopen weken nog wat kleine geluksmomenten gevoeld. Een paar voorbeelden zijn: het samenzijn met vrienden, knuffelen met dieren, fietsen in het bos, zitten in de zon, zingen en ballet. Ik heb het idee dat ik al meer geluksmomenten kan voelen dan twee maanden geleden. De blokkades in mijn lijf en hoofd worden langzaam opgelost. Het voelt fijn om te voelen dat ik de goede kant op ga.

Liefs,

Ghyta

Tags: geluk
Share this post! If this post was insightful for you, share it with your loved ones so that they can better understand what you are going through.
Deel dit artikel! Als dit artikel voor jou inzichtelijk was, deel het dan met je omgeving - laten we het samen hebben over mentale gezondheid.

Ghyta

Door te vertellen over mijn eigen ervaringen, hoop ik mensen die kampen met psychische ziektes te kunnen ondersteunen in hun proces. Ik vind het belangrijk dat psychische ziektes worden erkend als échte ziektes, ook al zijn ze vaak niet zichtbaar.

Related Posts

Gerelateerde berichten

Heb je een vraag? Onze professionals en ervaringsdeskundigen staan voor je klaar.

Ask your question to a professional or former client!