Geluk vinden in jezelf: hoe doe je dat?
Geluk vinden in jezelf: hoe doe je dat?
vrouw-geluk-vinden-in-jezelf

Als je het geluk in jezelf kunt vinden, kun je veel meer genieten van het leven. Iedereen is in staat om geluk in zichzelf te vinden. Alleen weten de meeste mensen niet hoe ze dit aan moeten pakken. Geluk zit in jezelf. Het heeft niets te maken met externe omstandigheden. Op externe omstandigheden kun je geen controle uitoefenen. Wat je wel kunt veranderen is de manier waarop je tegen dingen aankijkt. Om je gelukkig te voelen moet je dus het geluk in jezelf vinden.

Waar word je gelukkig van?

Jij bepaalt waar je gelukkig van wordt en dat geluk kan er voor iedereen anders eruit zien. Daarnaast is continu geluk nastreven is onmogelijk. Geluk buiten jezelf zoeken leidt bijna altijd tot teleurstelling. Je droombaan vinden en je droomman/ vrouw ontmoeten geven je een tijdelijk gevoel van geluk, maar dat gevoel verdwijnt ook weer. Alles in het leven is vergankelijk. Laat je geluk daarom niet afhangen van externe factoren, maar doe er zelf wat aan. Hoe? Door middel van acceptatie en bewustwording. Door je externe omstandigheden te accepteren en je emoties ervan los te koppelen, kun je écht geluk gaan ervaren

Gewoontes die je geluk in de weg staan

Soms zitten we onszelf in de weg doordat we bepaalde denkstijlen of gewoontes hebben die ons innerlijk geluk belemmeren. Hieronder benoemen we er een paar en vertellen we hoe je deze denkstijlen of gewoontes kunt aanpassen.

  • Wachten tot er iets gebeurt.Als ik mijn droombaan binnen heb/ dat huis in die wijk heb gekocht/ de liefde van mijn leven heb gevonden/ de halve wereld heb afgereisd, dan ben ik gelukkig’. Heb jij ook wel eens zulke gedachten? Dan weet je vast ook dat ‘geluksdoelen’ niet werken omdat je na elk doel een ander doel kunt verzinnen. Als er steeds nieuwe voorwaarden voor geluk ontstaan ben je nooit ‘echt gelukkig’. Als je wacht tot er iets gebeurt wat jou gelukkig moet maken, geef je minder aangename gebeurtenissen automatisch de kans om jou ongelukkig te maken. Het leven is niet altijd een feest. Pieken en dalen horen er helaas ook bij. Door die moeilijke wegen te bewandelen, ervaar je voldoening op je pad en hoef je niet te wachten totdat geluk komt aanwaaien.
  • Piekeren. Talloze gedachten dwalen rond in ons hoofd. Als we ergens tegenaan lopen zijn we geneigd te piekeren. Met piekeren alleen heeft nog nooit iemand zijn problemen opgelost. Om overmatig piekeren te beperken kan het dagelijks inplannen van een piekermoment daarbij helpen. Een piekermoment is een vast moment op de dag waar je jezelf toestaat om te piekeren over alles. Probeer vervolgens de situatie te accepteren zoals die is. Accepteer en laat los.
  • Leven in het verleden. Het verleden hoeft je niet te vergeten. De keuzes die je in het verleden hebt gemaakt, maken je tot de persoon die je nu bent. Wees daarom dankbaar voor wat het verleden jou gebracht heeft én wat de toekomst voor jou in petto heeft. Laat het maar op je afkomen, want ook hier komt het sleutelwoord voor innerlijk geluk weer om de hoek kijken: acceptatie.

Luister naar jezelf

Heb je ondanks de tips alsnog moeite om geluk te ervaren? Luister dan naar je gevoel, intuïtie en behoeftes. Deze geven namelijk aan welke weg je moet bewandelen om gelukkig te worden.

Source :
Share this post! If this post was insightful for you, share it with your loved ones so that they can better understand what you are going through.
Deel dit artikel! Als dit artikel voor jou inzichtelijk was, deel het dan met je omgeving - laten we het samen hebben over mentale gezondheid.

Shannon

Content wizard die van lekker eten houdt, geïnteresseerd is in alternatieve geneeskunde en voeding. Schildert in haar vrije tijd.

Related Posts

Gerelateerde berichten

Heb je een vraag? Onze professionals en ervaringsdeskundigen staan voor je klaar.

Ask your question to a professional or former client!