vrouw-oceaan-gelukkig-worden

Herken je die momenten waarop je tegen jezelf zegt, na dit tentamen, deze deadline, deze taak, of zelfs dit moment zal ik eindelijk gelukkig zijn? Nou, ik herken deze momenten maar al te goed en ik heb het zinnetje ‘’na dit….na dat’’ zo ontzettend vaak gebruikt in mijn leven. Tot ik door had dat mijn poging om te streven naar geluk, mijn eigen geluk in de weg stond. Het merendeel van ons leven werken wij naar een bepaald moment toe, dit moment beschouwen we als onze ultieme final happy destination.

Geluksdoelen

Vanaf het moment dat wij bewust worden dat wij zelf dingen kunnen bereiken of kunnen doen, verbinden wij ons geluk eraan. Wanneer wij jong zijn gebeurt het nog heel subtiel en onbewust omdat je eigenlijk gelukkig wordt van de meest simpele dingen en nog niet door hebt dat jij veel aan je situatie kan doen.

Wanneer we in de puberteit komen (soms zelfs daarvoor) komt het besef dat ons geluk in onze eigen handen ligt. Tegelijkertijd leren we (ons zelf aan) dat we niet gelukkig mogen zijn met wat we al bezitten, wie wij zijn, wat wij doen of wat wij hebben.

Voorwaarden voor geluk

Zodra we bewuster worden van onze eigen verantwoordelijkheid over geluk, linken we goed gedrag aan gelukkig zijn. Wanneer wij ons goed gedragen als kind, dan mogen wij gelukkig zijn. Wanneer wij een goed cijfer halen voor een tentamen mogen wij gelukkig zijn, maar als wij een slecht cijfer halen niet. We leggen onszelf bepaalde voorwaarden op: dan mag je gelukkig zijn, maar dan niet. Nee, als het niet aan de voorafgestelde voorwaarden voldoet, dan weerhouden wij ons van gelukkig zijn of voelen. Dit proces zorgt ervoor dat wij altijd op zoek blijven naar manieren om maar aan onze eigen voorwaardes te voldoen. Zie je het patroon?

Ik wel.

Geluksdoelen werken niet

We leggen onszelf voorwaarden op en wanneer wij die voorwaardes halen en hard werken om dat te doen, voelen wij ons even gelukkig. Na een paar uur of soms dagen neemt het gevoel van ‘’geluk’’ af en voelen wij weer de behoefte om nieuwe voorwaarden op te leggen en die te bereiken om weer ‘’gelukkig’’ te zijn.

Vind geluk in jezelf

Ik was zo’n persoon die herhaaldelijk geluksdoelen op stelde. Maar dat werkt natuurlijk niet. Welke les heb ik geleerd? Door vallen en opstaan heb ik geleerd dat ik eindeloos kan blijven zoeken naar geluk in externe dingen, mensen en voorwaarden. Ik kan je vertellen: daar ga je geluk niet vinden. Ik heb geleerd dat wanneer ik mijn geluk buiten mezelf zoek, in externe dingen, mensen, voorwaarden, spullen, alles behalve mezelf, ik voor altijd op zoek zal blijven naar geluk. In mijn volgende blog zal ik verder ingaan op hoe je geluk in jezelf kan vinden.

Dankjewel voor de tijd die je genomen hebt om dit te lezen en ik wens je hele fijne dag!

With love,

Sabrina

Share this post! If this post was insightful for you, share it with your loved ones so that they can better understand what you are going through.
Deel dit artikel! Als dit artikel voor jou inzichtelijk was, deel het dan met je omgeving - laten we het samen hebben over mentale gezondheid.

Sabrina Jammy

Hola! Ik ben Sabrina en ik ben content creator bij mijn eigen one man content agency: Killer Content. Verder ben ik ook Psychologie studente en Mindfulness Coach met mijn eigen pop up mindfulness studio: Maujha. Mijn missie is om East en Western psychology te mixen en mensen te leren surfen op de golven van hun eigen emoties en gedachtes.

Related Posts

Gerelateerde berichten

Heb je een vraag? Onze professionals en ervaringsdeskundigen staan voor je klaar.

Ask your question to a professional or former client!