vrouw-springen-geluukig-zijn

Je hebt vast wel eens gehoord over the pursuit of happiness. Het najagen van geluk wordt ook wel het ultieme levensdoel van de mens genoemd. Iedereen wil gelukkig zijn, maar hoe bereik je nou een gelukkig leven?

The Pleasant, the Good and the Meaningful

Geluk is voor iedereen anders bepaald. Martin Seligman is een beroemd psycholoog die talloos onderzoek naar geluk heeft gedaan. Of zoals hij het noemt: levenstevredenheid. Volgens Seligman zijn er drie soorten levens die levenstevredenheid bepalen:

  • The Pleasant Life
  • The Good Life
  • The Meaningful Life

The Pleasant Life draait om het kunnen genieten en waarderen van basis genoegen als vriendschap, je omgeving en lichamelijke behoeften. Hier staat het positief ervaren van het heden centraal, waarin het verleden een periode is om van te leren en er rooskleurig naar de toekomst wordt gekeken. Leef dus van dag tot dag en geniet bewust van elke ervaring! Ook van de kleine dingen!

The Good Life draait om het ontdekken van je kracht en deze creatief toe te passen om jouw leven te verbeteren. Ben je bijvoorbeeld sociaal, creatief of daadkrachtig? Doe er iets mee! Volgens Seligman zijn er 24 sterktes. Als je deze actief verder ontwikkelt, leiden ze tot één van de zes deugden. Deze deugden zijn sterk geassocieerd met levenstevredenheid. Verbeter dus waar je goed in bent om gelukkig te worden!

The Meaningful Life draait om het zoeken naar een gevoel van vervulling door jouw kracht te gebruiken voor een groter doel. Je offert jezelf op om van betekenis te zijn voor anderen. Iets doen voor een ander kan een sterk geluksgevoel geven!

Hoe word ik gelukkig?

Bedenk voor jezelf wat jouw waarden zijn. Ben jij een levensgenieter die van dag tot dag leeft? Ben jij iemand die zijn kracht maximaal wil benutten? Ben jij iemand die iets wilt betekenen voor anderen? Of misschien ben je wel alledrie! De drie soorten levens kunnen naast elkaar bestaan en sluiten elkaar niet uit, maar je hoeft niet van alledrie gelukkig te worden.

Ga eens na waar jij je goed door voelt en kijk wat je hierin kunt verbeteren. Dwing jezelf dus niet gelukkig te worden door naar anderen te kijken! Waar een ander gelukkig wordt door op een spirituele zelfontdekkingsreis te gaan ergens in de rimboe, word jij misschien juist gelukkig door je te omringen met de mensen waar je van houdt. Uit onderzoek blijkt dat mensen pas gelukkig worden van een betekenisvol leven als ze hier ook daadwerkelijk naar op zoek zijn. Dit verschilt dus per mens!

NiceDay app

Ga eens na aan welk leven jij waarde hecht. Wat kun je hierin verbeteren? Leg eens meer de focus op het bewuster worden van positieve ervaringen. Of stel een doel voor jezelf om jouw kracht tot een deugd te ontwikkelen en zet stappen. Of doe iets voor een ander door bijvoorbeeld vrijwilligerswerk te verrichten. Of alledrie! Registreer in de NiceDay app welke stappen je zet en hoe je je daarbij voelt.

Share this post! If this post was insightful for you, share it with your loved ones so that they can better understand what you are going through.
Deel dit artikel! Als dit artikel voor jou inzichtelijk was, deel het dan met je omgeving - laten we het samen hebben over mentale gezondheid.

Wouter Schippers

Hey, ik ben Wouter. Bij NiceDay werk ik als psycholoog en coach. In mijn vrije tijd voetbal ik en houd ik me bezig met het produceren van digitale muziek.

Related Posts

Gerelateerde berichten

Heb je een vraag? Onze professionals en ervaringsdeskundigen staan voor je klaar.

Ask your question to a professional or former client!