Gemakkelijk in slaap vallen door de 4-7-8-methode
Gemakkelijk in slaap vallen door de 4-7-8-methode
slaapoefening: 4-7-8-methode

Veel trucjes zoals warme melk drinken voordat je naar bed gaat of schaapjes tellen willen niet altijd helpen bij het inslapen. Misschien heb je de hoop verloren en heb je geaccepteerd dat je nou eenmaal slecht in slaap kan vallen. Niet getreurd! Er is namelijk een manier bedacht om gemakkelijk in slaap te vallen, genaamd de 4-7-8-methode. Lees in dit artikel hoe jij voortaan razendsnel in slaap kan vallen.

De stappen

Het is belangrijk om de drie volgende stappen in deze volgorde aan te houden:

  • Stap 1: Adem gedurende 4 seconden heel rustig door je neus
  • Stap 2: Houd je adem 7 seconden in
  • Stap 3: Adem heel rustig uit door je mond gedurende 8 seconden.

Vervolgens is het belangrijk om deze stappen te herhalen.

4-7-8-methode: zo werkt het

Je kent het waarschijnlijk wel: je raakt gefrustreerd of gestresst van het feit dat je maar niet in slaap valt. Wanneer je je zo voelt, neemt de adrenaline in je bloed toe en zal je sneller gaan ademhalen. De 4-7-8 oefening zorgt ervoor dat je rustiger gaat ademhalen en hierdoor gaat je hart automatisch langzamer kloppen. Bovendien concentreer je je op je ademhaling en ben je niet meer gefocust op het ‘niet kunnen slapen’. Zonder dat je het misschien door hebt, vermindert de activiteit in je lichaam en verdwijnen de gevoelens van frustratie en stress. Als resultaat hiervan voel je je kalm en ontspannen.

Win-win

Naast dat de methode kan helpen bij het inslapen, is de methode ook inzetbaar tijdens spannende situaties. Denk bijvoorbeeld aan een presentatie geven aan een groep mensen op je werk of op school. Houd tijdens zo’n situatie de 4-7-8-methode in gedachten, en je zal je een stuk rustiger voelen!

Ben je benieuwd geworden naar hoe je deze methode het beste kan uitvoeren? Probeer eens te kijken naar de onderstaande video, deze weergeeft hoe de 4-7-8-methode in zijn werk gaat. Gun jezelf de tijd om de oefening onder de knie te krijgen: oefening baart kunst!

Sleep is the best meditation. – Dalai Lama

Heel veel succes!

Source :
Share this post! If this post was insightful for you, share it with your loved ones so that they can better understand what you are going through.
Deel dit artikel! Als dit artikel voor jou inzichtelijk was, deel het dan met je omgeving - laten we het samen hebben over mentale gezondheid.

Britt Stoker

Hi! Ik ben Britt, psycholoog en coach bij NiceDay. Met online coaching kan ik je op afstand begeleiden en helpen bij hetgeen wat je bezig houdt. Ik hou van dieren, reizen, fotograferen en lekker eten.

Related Posts

Gerelateerde berichten

Heb je een vraag? Onze professionals en ervaringsdeskundigen staan voor je klaar.

Ask your question to a professional or former client!