Genieten met je zintuigen, hoe doe je dat?
Genieten met je zintuigen, hoe doe je dat?
meisje-bloemen-genieten-zintuigen

Genieten is gezond! Het draagt bij aan je levensgeluk en je mate van tevredenheid. Dus geniet zoveel je kunt! Maar wat is genieten nu eigenlijk? Genieten is een groot woord met een enorm brede betekenis. Je kan genieten van een hele vakantie, een weekend weg, een avond uit eten, een knuffel van een dierbare, een specifiek moment, bepaald gezelschap, een mooi uitzicht, fijne herinneringen, lekkere geuren, kleuren, emoties en ga zo maar door. Kortom; je kunt van alles genieten, hoe groot en hoe klein het ook is. Het genieten van de kleine momenten kan nog wel eens een uitdaging zijn, herken je dat? Lees hieronder hoe je gemakkelijker van de kleine momenten kunt genieten door je zintuigen te gebruiken!

Geniet!

Van kleine momenten of alledaagse dingen genieten is soms lastig. De alledaagse dingen kunnen namelijk zomaar langs je heen gaan wanneer je er geen aandacht aan besteedt. Wanneer je je zintuigen gebruikt, is de kans kleiner om deze dingen langs je heen te laten gaan omdat jij je zicht, gehoor, tast, smaak en reuk kunt gebruiken. Je bent op dat moment even in het hier en nu, net als bij mindfulness.

Gebruik je zintuigen

Je kunt je zintuigen op elk moment inzetten. Het helpt om woorden te geven aan de dingen die je ziet, voelt, hoort, ruikt of proeft. Hieronder een aantal voorbeelden om je op weg te helpen je zintuigen in te zetten in de activiteiten die je dagelijks misschien al doet:

  • Wandelen. Maak eens een wandeling in je pauze, na het avondeten of in het weekend. Probeer tijdens het wandelen je zintuigen op scherp te zetten. Ruik de frisse lucht, hoor het geruis van de wind door de bomen, kijk naar de kleuren om je heen en benoem wat je ziet en voel de zon of wind op je huid. Geniet van alles om je heen.
  • De rit naar je werk. Wanneer je ‘s morgens naar je werk rijdt of fietst, ben je misschien gehaast, heb je muziek op of ben je in je hoofd al met werk bezig. Probeer tijdens de rit eens niet met al die dingen bezig te zijn, maar je zintuigen te laten werken. Ruik de lucht, hoor de geluiden om je heen, kijk naar de kleuren om je heen en benoem wat je ziet. Voel de zon (of regen) op je gezicht. Op deze manier beleef je de rit bewuster en kun je hier zelfs van genieten.
  • Eten. Je kunt mindful eten door werkelijk waar te nemen wat je eet en je zintuigen de kost geven om de tijd en energie te proeven die in de maaltijd zit. Je voegt dus iets toe aan je maaltijd: aandacht. Genieten van eten lukt namelijk pas écht als we er met onze aandacht bij zijn. Aandacht maakt eten lekkerder, leuker, verrassender en specialer. Hier kun je daar meer over lezen!

“Never forget to enjoy and bask in every moment you are in”

NiceDay app

Houd een dagboek bij in NiceDay en schrijf daarin op waar je die dag van genoten hebt en waarom. Door stil te staan bij jouw geniet-momenten, leer je steeds beter waar je van geniet en kun je deze momenten ook bewust gaan creëren.

Share this post! If this post was insightful for you, share it with your loved ones so that they can better understand what you are going through.
Deel dit artikel! Als dit artikel voor jou inzichtelijk was, deel het dan met je omgeving - laten we het samen hebben over mentale gezondheid.

Ilya de Groot

Hi, ik ben Ilya, psycholoog en coach bij NiceDay. Ik houd van reizen, lekker eten, nieuwe dingen ondernemen en sporten (skeeleren en skiën). De balans tussen inspanning en ontspanning is belangrijk om te behouden, lukt dat niet? Ik help je graag!

Related Posts

Gerelateerde berichten

Heb je een vraag? Onze professionals en ervaringsdeskundigen staan voor je klaar.

Ask your question to a professional or former client!