Door de onverzadigde vetzuren, eiwitten en vezels zijn noten een gezond tussendoortje. Ook bevatten noten veel vitamines en mineralen die je energiek laten voelen. Verschillende nootsoorten hebben verschillende eigenschappen, we geven je een korte uitleg.

Walnoten

Walnoten staan bekend om de grote hoeveelheid omega 3-vetzuren en omega 6-vetzuren. Deze verminderen het risico op hart- en vaatziekten en zijn bloeddruk verlagend. Ook zijn er aanwijzingen dat omega 3-vetzuren kunnen helpen tegen stress, depressiviteit en dementie.

Amandelen

Amandelen bevatten meer vitamine B2, vitamine E, calcium, fosfor en magnesium dan andere noten. Vitamine B2 is nodig voor de spijsvertering en zorgt voor een gezonde huid en gezond haar. Vitamine E beschermt de lichaamcellen, de bloedbaan en weefsels en reguleert de celstofwisseling. Het wordt vaak toegevoegd aan gezichtscrèmes of shampoos voor een versterkend effect, maar het effect hiervan is nog niet bewezen. Calcium, magnesium en fosfor zijn goed voor de botten en het gebit. Een tekort aan magnesium kan de gevoeligheid voor stress vergroten en moeheid veroorzaken en een tekort aan fosfor kan zorgen voor vermindering van eetlust.

Cashewnoten

Cashewnoten bevatten veel fosfor, ijzer en koper. Maar het grootste verschil tussen cashewnoten en andere noten is de grote hoeveelheid selenium die cashewnoten bevatten. Selenium beschermt rode bloedlichaampjes en cellen tegen beschadiging en is belangrijk voor een goed werkende schildklier. IJzer is nodig voor zuurstoftransport en een goed werkend afweersysteem. Koper heb je nodig voor de vorming van bindweefsel en botten. Daarnaast zorgt het voor haarpigment en een goede afweer. Een tekort aan selenium, ijzer of koper kan vermoeidheid veroorzaken en maakt je vatbaarder voor ziektes   

Pistachenoten

Pistachenoten bevatten in vergelijking met andere noten meer vezels. Daarnaast hebben ze een hoog gehalte aan vitamine B6, fosfor en kalium. In vergelijking met andere noten hebben pistachenoten het minst aantal kilocalorieën. Het hoge vezelgehalte samen met het relatief lage aantal kilocalorieën, maken pistachenoten een goede keus voor gewichtsverlies. Vezels zorgen namelijk voor een langer verzadigd gevoel. Een tekort aan vitamine B6 geeft diverse klachten, zoals; vermoeidheid, verwardheid en depressie. Kalium is nodig voor een evenwichtig vochtbalans en heeft een bloeddrukverlagend effect. Ook een kaliumtekort kan psychische klachten als gevolg hebben zoals verwardheid en depressie.

Pinda’s

Pinda’s zijn eigenlijk geen noten maar peulvruchten. Pinda’s bevatten veel eiwitten en vitamine B1. Naast vezels geven ook eiwitten je een verzadigd gevoel en is het belangrijk voor spierbehoud. Vitamine B1 tekort kan concentratieproblemen, geheugenverlies, verminderde eetlust en depressie veroorzaken.

Uit onderzoek blijkt dat mensen die dagelijks noten eten gemiddeld slanker zijn dan mensen die dat niet doen. Dit komt wellicht door het verzadigende effect van noten. Toch moet je het niet te veel eten, noten bevatten namelijk relatief veel kilocalorieën. Een of twee handjes zijn genoeg (circa 30 gram).

Share this post! If this post was insightful for you, share it with your loved ones so that they can better understand what you are going through.
Deel dit artikel! Als dit artikel voor jou inzichtelijk was, deel het dan met je omgeving - laten we het samen hebben over mentale gezondheid.

Sanne Kwakkelstein

Leefstijl Coach. Helpt je het beste uit je lichaam te halen. Houdt van reizen, koken en husky’s.

Related Posts

Gerelateerde berichten

Heb je een vraag? Onze professionals en ervaringsdeskundigen staan voor je klaar.

Ask your question to a professional or former client!