gewoontes

Iedereen kent het wel, de gewoontes. Je hebt gewenning om bepaalde handelingen te verrichten, bijvoorbeeld de gewoonte om in de ochtend onder de douche te springen in plaats van in de avond, nagelbijten of het eten van ongezonde snacks in de avond.

Slechte gewoontes

Het hebben van slechte gewoontes is natuurlijk niet leuk. Vaak wil je er mee stoppen maar je weet niet goed hoe. Misschien vraag je jezelf nu af of jij een slechte gewoonte hebt? Slechte gewoontes bestaan bijvoorbeeld uit: nagelbijten, ongezond eten laat in de avond en te veel geld uitgeven. Dit zijn voorbeelden waar de meeste mensen zich in kunnen herkennen, maar er zijn natuurlijk tal van slechte of minder goede gewoontes.

Goede gewoontes

Niet alle gewoontes die je hebt zijn slecht voor je. Er zijn ook goede gewoontes zoals elke dag twee stukken fruit eten. Zulke gewoontes wil je aanhouden. Vind je het lastig om goede gewoontes aan te leren? Ga dan goed na waarom je deze gewoonte in je leven zou willen hebben. Het hebben van motivatie kan je helpen om een gewoonte in je leven te integreren. Verder is het belangrijk om haalbare gewoontes op te stellen. De gewoonte om volledig over te stappen op water drinken voor iemand die gewend is aan veel frisdrank kan een grote stap zijn. Begin hier stap voor stap mee zodat je eraan kan wennen!

Hoe doorbreek je gewoontes?

Het doorbreken van gewoontes kan een hele opgave zijn. Vaak zijn het dingen die je onbewust doet. Ga na wanneer je dit doet en op welke momenten. Zo is het niet onwaarschijnlijk dat dit momenten zijn waarop je veel stress ervaart.

Het is belangrijk om erachter te komen wat je trigger is, dus waardoor je de gewoonte toepast. Komt het door stress, of is het verveling? Als je weet wat de oorzaak van de gewoonte is kun je dat aanpakken, waardoor het makkelijker wordt ook de gewoonte aan te pakken. Wat kan helpen om van je slechte gewoonte af te komen, is om iets vervangend voor je gewoonte te vinden.

Als je weet wat de trigger is kun je op dat moment jezelf tot ‘stop’ roepen en in plaats van je ‘slechte’ gewoonte bijvoorbeeld een glas water drinken. Dit zorgt ervoor dat je slechte gewoonte vermindert en je de trigger, bijvoorbeeld stress, koppelt aan een glas water. Dit is ook nog gezond voor je, een win-win situatie.

NiceDay app

Welke gewoonte zou jij willen doorbreken? Beschrijf het moment van je gewoonte in je NiceDay dagboek. Hoe voel je je en wat triggert je? Hoe kan je dit de volgende keer aanpakken? 

Share this post! If this post was insightful for you, share it with your loved ones so that they can better understand what you are going through.
Deel dit artikel! Als dit artikel voor jou inzichtelijk was, deel het dan met je omgeving - laten we het samen hebben over mentale gezondheid.

Selin Colakhasanoglu

Coach. Wandelt samen met jou om je doelen te bereiken. Houdt van piano spelen, reizen en verschillende culturen.

Related Posts

Gerelateerde berichten

Heb je een vraag? Onze professionals en ervaringsdeskundigen staan voor je klaar.

Ask your question to a professional or former client!