Gezond en goedkoop eten? Deze tips helpen je op weg!
Gezond en goedkoop eten? Deze tips helpen je op weg!
gezond en goedkoop eten

Waar we eerst nog de overpriced quinoa in de schappen hadden liggen, hebben we nu suikervrije quinoarepen met toegevoegd eiwitpoeder gedipt in een bedje van antioxidanten; in de volksmond gewoon chocolade genoemd. Gezond eten wordt ons makkelijk gemaakt, mits we ons maandsalaris ervoor willen opgeven. Kun je ook nog gezond en goedkoop eten?

Niet zo gezond als het lijkt

In de supermarkt vind je verschillende vormen en maten van gezondheidsreepjes. Maar heb je wel eens op de voedingswaarden gekeken? Het aantal calorieën in zo’n reepje is vaak gelijk aan het aantal calorieën in een gehele maaltijd, suikers vind je terug in de vorm van ‘honing’, ‘agave’ of ‘fructosestroop’. Niet zo gezond! Je denkt gezond bezig te zijn, maar dat ben je dus lang niet altijd.

Gezond en goedkoop eten? Hanteer deze 5 tips

1. Kies je groente en fruit bewust

Vers groenten en fruit is vaak best prijzig! Hou daarom de aanbiedingen goed in de gaten. Kies daarnaast voor producten van het seizoen. Seizoensproducten komen vaak uit de regio, dat betekent minder transportkosten en dus ook minder kosten voor de consument! Er is ook niks mis met groente en fruit uit de diepvries. Sterker nog, omdat het direct na het plukken wordt ingevroren, behoudt het veel van de goede voedingsstoffen! Dat in tegenstelling tot potgroente en geïmporteerd fruit, dat langzaam de goede voedingsstoffen verliest. 

2. Eet wat minder vlees

Wanneer je kijkt naar de totaalprijs van je maaltijd, merk je misschien dat vlees en vis veruit het duurste zijn. Vlees en vis hebben veel voedingsstoffen, dus dit zomaar weglaten is niet direct de juiste keuze. Maar gelukkig kan je het heel goed vervangen door goedkopere producten. Skip vlees en verse vis en vervang dit door peulvruchten, noten, eieren, champignons, diepvries vis of vis uit blik.

3. Shop smart

Ga niet naar de Albert Heijn, maar naar de Lidl of Aldi. Dat kan je zo een tientje per week schelen! Ga je toch liever naar de Albert Heijn, kies dan niet de producten die op ooghoogte liggen. Kijk eens wat lager, deze producten zijn meestal een stuk goedkoper! Voor groente en fruit kan je het beste naar de markt gaan. Bij voorkeur aan het einde van de dag. Dan wil de groenteboer namelijk van zijn producten af, dus krijg jij fikse korting!

4. Casual mealprep

Wellicht heb je er wel eens van gehoord: meal preppen. Je hoort het vaak onder de fitness fanaten en health lovers, maar ook voor gezond en goedkoop eten is dit efficiënt. Je hoeft geen hele maaltijden voor te bereiden. Maar kook bijvoorbeeld een grote hoeveelheid rijst, verschillende soorten groente, peulvruchten, kip, vis en vega. Mix en match deze losse componenten door de week door. Hierdoor kan je toch gevarieerd eten, hou je het gezond en kook je nooit te veel!

5. Maak een boodschappenlijstje

Onvoorbereid in de supermarkt koop je vaak veel te veel. Plan je week! Welke maaltijden ga je maken en welke ingrediënten zijn daarvoor nodig? Bedenk bij alles wat je op je boodschappenlijstje zet waarom en wanneer je het gaat eten. Is het realistisch of wellicht een beetje ambitieus?

Vind jij gezond en goedkoop eten moeilijk?

Share this post! If this post was insightful for you, share it with your loved ones so that they can better understand what you are going through.
Deel dit artikel! Als dit artikel voor jou inzichtelijk was, deel het dan met je omgeving - laten we het samen hebben over mentale gezondheid.

Sanne Kwakkelstein

Leefstijl Coach. Helpt je het beste uit je lichaam te halen. Houdt van reizen, koken en husky’s.

Related Posts

Gerelateerde berichten

Heb je een vraag? Onze professionals en ervaringsdeskundigen staan voor je klaar.

Ask your question to a professional or former client!