gezond eten

De Blue Zones zijn gebieden waar men relatief het langst en gezondst leven. En dat willen wij natuurlijk ook! Het geheim van deze gebieden? Gezond eten en genoeg bewegen! In dit artikel focussen we op goede voeding. Op veel van deze plekken eet men maar liefst 95 procent van de tijd plantaardig! Daarnaast eten ze veel groente en fruit, waardoor ze meer nutriënten binnenkrijgen dan de gemiddelde Nederlander. Wat kunnen wij van deze mensen leren?

Gezond eten volgens de richtlijnen

In Europa halen we de richtlijnen van gezondheidsorganisaties niet tot nauwelijks. Ons dieet bestaat voor een groot gedeelte uit zuivel, vlees en boter en voor maar een klein gedeelte uit groente en fruit. Nederlandse mannen eten gemiddeld 127 gram groenten en 87 gram fruit per dag. Voor vrouwen is dat 125 gram groenten en 115 gram fruit. En dat terwijl de aanbevelingen in Nederland 250 gram groenten en 200 gram fruit zijn!

Effect van dieet

West-Europeanen krijgen vaak te veel verzadigde vetten binnen en te weinig vezels wat resulteert in overgewicht en welvaartsziekten. Wist je dat in 2016 bijna de helft (49,2%) van de Nederlandse volwassenen overgewicht had?

Waarom plantaardig eten

Plantaardig eten heeft voornamelijk gezonde onverzadigde vetten en minder verzadigde vetten. Daarnaast bevat het vaak veel vezels en komt het vaker overeen met de richtlijnen van gezondheidsorganisaties. Plantaardige producten bevatten meer nutriënten en minder kilocalorieën. Tot slot is het goed voor je cholesterol en verlaagt het het risico op coronaire hartziekten en diabetes.

Groente en fruit

Volgens Amerikaans onderzoek win je drie levensjaren door het eten van tenminste vijf stuks groente en fruit per dag. Een ander onderzoek, door het Imperial College London, raadt zelfs 10 stuks groente of fruit per dag aan om zo je gezondheid te bevorderen.

NiceDay: Zoek een recept voor een plantaardig gerecht en plan deze in je Daily Planner. Ook kan je inplannen om bijvoorbeeld een stuk groente of fruit te eten.

Share this post! If this post was insightful for you, share it with your loved ones so that they can better understand what you are going through.
Deel dit artikel! Als dit artikel voor jou inzichtelijk was, deel het dan met je omgeving - laten we het samen hebben over mentale gezondheid.

Sanne Kwakkelstein

Leefstijl Coach. Helpt je het beste uit je lichaam te halen. Houdt van reizen, koken en husky’s.

Related Posts

Gerelateerde berichten

Heb je een vraag? Onze professionals en ervaringsdeskundigen staan voor je klaar.

Ask your question to a professional or former client!