Wanneer we onderweg zijn naar onze vakantiebestemming maken we meestal niet de gezondste keuzes. We zijn immers op vakantie! Daarentegen zitten de meesten van ons wel heel de dag in dezelfde positie en hebben we niet zoveel beweging. Is het dan wel zo verstandig om ongezonde keuzes te maken? Kan dat niet nog heel even wachten tot op het vakantieadres? Hoe kan je eigenlijk gezond eten onderweg? We helpen je graag een stuk op weg!

Gezond eten op de luchthaven

Veel mensen gaan tegenwoordig met het vliegtuig weg. Gelukkig heb je op het vliegveld vaak genoeg mogelijkheden om gezonde keuzes te maken. Skip de Burger King, maar kies voor gezondere tentjes. Zo heb je op Schiphol bijvoorbeeld een La Place restaurant waar je zelf een salade kan samenstellen, of kies voor een lekker rijstgerecht bij LEON. Snacks kun je kopen bij de AH to go of neem jezelf mee naar huis. Kies voor fruit, snackgroentes of nootjes. Of neem bijvoorbeeld een reepje van nakd mee.  

Gezond eten in het vliegtuig

Vermijd daarentegen het eten in het vliegtuig zelf. Door de lage luchtdruk proeven we minder, vliegtuigmaatschappijen lossen dit probleem op door een hoge dosering aan (verzadigd) vet en door extra zout toe te voegen aan de maaltijd. Veel vet betekent veel calorieën, die je er al zittend niet af zal verbranden. Een grote hoeveelheid zout is slecht voor de nieren en bovendien zorgt dit ervoor dat je vocht vast zal houden.

Het allerbelangrijkste tijdens de vlucht is dat je genoeg drinkt. Hoe hoger je gaat, hoe lager de luchtdruk. Dit heb je misschien wel eens opgemerkt doordat je huid ging trekken en je droge lippen kreeg. Bovendien zit je de hele tijd in dezelfde positie. Je gaat vocht vasthouden en dat trekt naar je voeten. Niet zo sexy! Gelukkig kan je dit voorkomen door genoeg te drinken. Neem daarom een hervulbare fles mee en vul deze net voordat je het vliegtuig instapt. Kies voor een plekje bij het gangpad, voor het geval je naar de wc moet. Laat koolzuurhoudende dranken nog even staan. Door de lage luchtdruk kan dit niet goed vallen.

Gezond eten in de auto

Ga je met de auto op reis dan gelden natuurlijk dezelfde ‘regels’ als voor de vlucht. Echter, bieden tankstations vaak minder gezonde opties aan in vergelijking met een luchthaven. Neem daarom een koelbox mee in de auto en bereid het nodige voor. Neem bijvoorbeeld wat hummus of kipfilet mee met losse broodjes. Ook kun je een smoothie maken, voor een energieshot tijdens een dipje. Zoek jij een vervanger voor snoep? Vries dan wat druiven in en bewaar een zakje in de koelbox. Heb jij na 2 uur reizen zoete trek gekregen? Dan zijn deze druiven nog lekker zoet en fris!

Ook in de auto geldt dat je voldoende moet drinken. Vaak sla je dit over, je wil toch niet om de 10 minuten stoppen voor een wc? Echter verwarren we vaak het gevoel van dorst met honger. Hierdoor zal je gaan snaaien, en voor je het weet is die hele snoepzak leeg en ben je nog niet verzadigd. Neem een koud flesje water mee voor het begin van de reis en vries een flesje in, zodat je aan het einde van de reis nog steeds een verkoelend drankje hebt.

Gezond eten onderweg

Je bent lang onderweg en raakt misschien het besef van tijd en structuur kwijt. Juist daarom is het belangrijk om een beetje structuur aan te brengen in de reis door de drie maaltijden op vaste momenten te eten. Eet genoeg tijdens deze maaltijden en maak deze bij voorkeur (van te voren) zelf klaar. Af en toe zondigen is niet erg, maar houdt de hoofdmaaltijden gezond. Zo zorg je ervoor dat je je de hele reis fit voelt!

Ziek?

Na zo’n lange dag in een muffe auto zit de kans erin dat je je niet lekker voelt. Juist daarom is het belangrijk om gezond en gebalanceerd te eten. Probeer de hele dag door regelmatig te eten, kies voor lichte maaltijden zonder vet en zuren. Drink niet te veel koffie voor en tijdens de reis. Is het kwaad al geschied en ben je misselijk? Cola kan je helpen om van de misselijkheid af te komen, drink dit met mate en het liefst op kamertemperatuur.

NiceDay: Ga jij binnenkort op vakantie? Beschrijf in je dagboekje hoe je je gaat voorbereiden de reis!

Share this post! If this post was insightful for you, share it with your loved ones so that they can better understand what you are going through.
Deel dit artikel! Als dit artikel voor jou inzichtelijk was, deel het dan met je omgeving - laten we het samen hebben over mentale gezondheid.

Sanne Kwakkelstein

Leefstijl Coach. Helpt je het beste uit je lichaam te halen. Houdt van reizen, koken en husky’s.

Related Posts

Gerelateerde berichten

Heb je een vraag? Onze professionals en ervaringsdeskundigen staan voor je klaar.

Ask your question to a professional or former client!