gezonde kruiden

Kruiden worden al gebruikt sinds het begin der tijden vanwege  hun gezonde eigenschappen. Als bestrijding van ziekte en infectie, maar ook voor in ons eten. Daarnaast bevatten kruiden verschillende vitamines en zijn ze een bron van antioxidanten. Kruiden worden mede daardoor gebruikt voor problemen variërend van een slechte spijsvertering tot gewrichtspijn. In dit artikel bespreken we een aantal van deze gezonde kruiden die jou kunnen helpen.

Gember

In de Chinese geneeskunde staat gember al eeuwenlang bekend om de positieve werking op de maag en de spijsvertering. Daarnaast werd het gebruikt voor griep en tegen pijnlijke gewrichten. Tegenwoordig zijn we gember ook hier aan het ontdekken als gezond kruiden en smaakversterker. Niet zo vreemd, want naast de uitgesproken smaak bevat gember vitamine B en C en mineralen als natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium, koper en zink.

Gember kan je bijvoorbeeld ook helpen met afvallen op een aantal manieren. Allereerst, geeft gember je een voldaan gevoel waardoor je minder snel geneigd bent om weer te eten. Daarnaast verbetert het de spijsvertering en stofwisseling. Met name de stimulering van vetverbranding is een relevant stofwisselingsproces wat helpt bij het afvallen. Een andere kwaliteit van gember is dat het ontstekingsremmend en pijnstillend werkt. Gember is hierdoor geschikt voor de verlichting van de symptomen die komen kijken bij Astma en gewrichtspijn, zoals bijvoorbeeld reuma.

Rozemarijn

Een kruid dat in iedere supermarkt verkrijgbaar is en jou op verschillende manieren kan helpen. Allereerst wordt het al lange tijd gebruikt tegen vermoeidheid. Dit komt doordat het de bloedcirculatie bevorderd, wat jouw lichaam een boost geeft. Daarnaast geven de oliën in rozemarijn verlichting bij luchtwegproblemen en vastzittend slijm, ideaal als natuurlijke ondersteuning tijdens een verkoudheid! Daar komt ook nog eens bij dat rozemarijn vitamine A en C, calcium en ijzer bevat. 

Kaneel

Naast de heerlijke smaak die het geeft aan koekjes, toetjes en stoofpeertjes, is kaneel ook erg gezond voor je. Kaneel helpt het lichaam namelijk om de cholesterol te verlagen (Khan et al.,2003). Daarnaast lijkt het ook een positief op de bloedsuikerspiegel te hebben (Khan et al.,2003). Kaneel houdt de bloedsuikerspiegel stabiel doordat het de opname van koolhydraten vertraagt en tegelijkertijd zorgt voor een hogere insulinegevoeligheid.

Kurkuma

Kurkuma wordt gemaakt van geelwortel en wordt al duizenden jaren gebruikt voor medicinale doeleinden in Oost-Azië. Deze gezonde kruiden bevatten een grote hoeveelheid soorten vitamines en mineralen. Zo bevat het bijvoorbeeld Vitamines A, B1, B2, B3, B6, B12, C, D, E en K. Ook bevat het mineralen zoals calcium, ijzer, kalium, magnesium en zink. Tot slot bevat kurkuma ook nog een krachtige antioxidant genaamd curcumine. Net als gember werkt curcumine ontstekingsremmend. Curcumine helpt tevens het risico op hart- en vaatziekten omlaag te brengen. Het werkt zelfs zo goed dat er wordt gekeken om het voor te schrijven aan mensen na een bypassoperatie.

NiceDay: Plan voor jezelf een aantal keer per week in je Daily Planner dat je gezonde kruiden gaat gebruiken. Dit kan tijdens het koken, maar ook in bijvoorbeeld thee.

Share this post! If this post was insightful for you, share it with your loved ones so that they can better understand what you are going through.
Deel dit artikel! Als dit artikel voor jou inzichtelijk was, deel het dan met je omgeving - laten we het samen hebben over mentale gezondheid.

Tim Buijs

Hier om jou op weg te helpen. Passie voor sport, reizen en film.

Related Posts

Gerelateerde berichten

Heb je een vraag? Onze professionals en ervaringsdeskundigen staan voor je klaar.

Ask your question to a professional or former client!