Stress management: onderzoek je reactie op stress
Stress management: onderzoek je reactie op stress
vrouw-handen-voor-gezicht-stress

Het is tegenwoordig moeilijk om stress te vermijden met zoveel dingen die onze tijd en aandacht opeisen. Maar met goede stressmanagement vaardigheden kun je op een gezonde manier omgaan met stress. Een van de eerste stappen is inzicht krijgen in hoe je reageert op stress. Kijk eerlijk naar hoe je reageert op stress en pas dan stress management technieken toe of wijzig je huidige technieken om ervoor te zorgen dat de stress in je leven niet leidt tot gezondheidsproblemen.

Evalueer hoe je reageert op stress

Stress management vaardigheden komen vaak niet vanzelf. Je kunt nieuwe vaardigheden leren of je bestaande vaardigheden aanpassen zodat je beter om kan gaan met stress.

Kijk eerst hoe je reageert op stress. Sommige mensen blijven maar doorgaan en denken ‘ja dat doe ik wel’, zelfs in stressvolle situaties. Nog een deadline? Prima. Iets in de badkamer kapot? Geen probleem, dat is zo gemaakt. Anderen daarentegen worden angstig bij het eerste teken van een stressvolle situatie. Te laat komen voor een vergadering? Tijd om in paniek te raken! Vast in de file? Laat het vloeken beginnen!

Veel voorkomende symptomen

Hieronder hebben we enkele veelvoorkomende, maar ongezonde reacties op stress opgesomd. Kun jij je vinden in één of meerdere symptomen? Als je het niet zeker weet, overweeg dan om een ​​week lang je gevoelens te registeren om je reacties op stressvolle situaties bij te houden.

  • Pijn. Je kan onbewust je kaken of vuisten klemmen of spierspanning ontwikkelen, vooral in je nek en schouders. Dit kan leiden tot onverklaarbare fysieke pijn. Stress kan ook een aantal andere gezondheidsproblemen veroorzaken, waaronder maagklachten, kortademigheid, rugpijn, hoofdpijn en slapeloosheid.
  • Te veel eten. Stress kan ertoe leiden dat je gaat eten, zelfs als je geen trek hebt. Daarentegen kun je ook minder gaan eten, doordat je geen eetlust hebt.
  • Boosheid. Stress kan je een slecht humeur geven. Als je onder druk staat, kun je merken dat je sneller ruzie hebt met collega’s, vrienden of geliefden. Deze ruzies kunnen gaan over dingen die niets met je stressvolle situatie te maken hebben.
  • Huilen. Stress kan huilbuien veroorzaken. Kleine dingen die niets te maken hebben met je stress, kunnen ervoor zorgen dat je in tranen uitbarst. Je kunt je ook eenzaam of geïsoleerd voelen.
  • Negativiteit. Wanneer je niet goed omgaat met stress, verwacht je automatisch het ergste of vergroot je de negatieve aspecten van een ongewenste situatie.

Wat kun je doen om je stress te managen?

Zodra je de ongezonde reacties hebt geïdentificeerd, kun jij je vaardigheden op het gebied van stressmanagement verbeteren. Gezonde effectieve manieren zijn:

  • Minder hooi op je vork nemen. Verminder je verplichtingen als dat mogelijk is. Kijk naar je dagelijkse, wekelijkse en maandelijkse schema en stel prioriteiten op. Delegeer taken als dat kan en neem een adempauze.
  • Goed gezelschap. Jezelf omringen met familie, vrienden, collega’s die je support bieden kan een positief effect hebben op je mentale welzijn en je vermogen om met stress om te gaan.
  • Plan een leuke activiteit in. Wanneer je iets leuks doet, kan het je rusteloze geest sussen en kalmeren. Probeer te lezen, tuinieren, knutselen, sleutelen aan elektronica, vissen, timmeren, muziek – dingen waar je niet (meer) gestrest van raakt.
  • Kom tot rust. Lichaamsbeweging, meditatie, yoga, massage, diepe ademhaling en andere ontspanningstechnieken kunnen je helpen stress te beheersen. Het maakt niet uit welke ontspanningsmethode je kiest. Het gaat erom je aandacht te richten op iets dat kalmeert en het bewustzijn van je lichaam vergroot.
  • Voldoende slapen. Wanneer je niet genoeg slaapt wordt je immuunsysteem en je beoordelingsvermogen negatief beïnvloed. Voldoende slaap voorkomt dat je je aan kleine dingen gaat irriteren.

Onder controle krijgen

Stress gaat niet vanzelf weg. Je moet er actief aan werken om ervoor te zorgen dat stress niet jou onder de controle heeft. Wanneer je identificeert hoe je reageert op stressvolle situaties, weet je vervolgens ook beter hoe je stress kunt beheersen. Zelfs als je deze niet kunt elimineren. En als je huidige inspanningen op het gebied van stressmanagement niet werken, probeer dan iets nieuws.

NiceDay app

Als je inspanningen op het gebied van stress management niet genoeg helpen, raadpleeg dan je huisarts. Zijn er dingen in het dagelijks leven die je zou willen veranderen maar weet je niet hoe? Loop je tegen dingen aan? Download dan nu de NiceDay app. Professionals staan klaar voor je om net dat extra steuntje in de rug te bieden.

Tags: stress
Share this post! If this post was insightful for you, share it with your loved ones so that they can better understand what you are going through.
Deel dit artikel! Als dit artikel voor jou inzichtelijk was, deel het dan met je omgeving - laten we het samen hebben over mentale gezondheid.

Shannon

Content wizard die van lekker eten houdt, geïnteresseerd is in alternatieve geneeskunde en voeding. Schildert in haar vrije tijd.

Related Posts

Gerelateerde berichten

Heb je een vraag? Onze professionals en ervaringsdeskundigen staan voor je klaar.

Ask your question to a professional or former client!