Goed co-ouderschap, hoe doe je dat?
Goed co-ouderschap, hoe doe je dat?

Steeds meer ouders kiezen voor een co-ouderschap na een scheiding. Co-ouderschap is een term voor de situatie waarin ouders na de scheiding de zorg- en opvoedingstaken ongeveer gelijk hebben verdeeld. De ouders wonen meestal vrij dicht bij elkaar en de kinderen wonen ongeveer evenveel tijd bij beide ouders. Een scheiding is een ingrijpende gebeurtenis die gepaard gaat met veel emoties voor zowel ouder als kind. Maar hoe geef je het co-ouderschap op een goede manier vorm? 

Goede communicatie

Goede communicatie is de basis voor een goedlopend co-ouderschap. Blijf ook in moeilijke tijden het belang van de kinderen vooropstellen in de communicatie. Blijf vriendelijk en respectvol naar elkaar en over elkaar spreken. Het effect van kwaadspreken over de andere ouder is dat een kind het gevoel kan krijgen partij te moeten kiezen en in een loyaliteitsconflict komt. Vertrouw elkaar als mede-ouder. Er zijn meerdere manieren van goed opvoeden,vertrouw je ex-partner hierin. 

Ruimte voor emoties

Co-ouderschap wordt vaak gestart in een emotioneel zware periode. Zowel voor ouder als kind. Geef je kind de ruimte om emoties te uiten en geef hen het gevoel dat emoties er mogen zijn. Het kan lijken of een kind weinig last heeft van de scheiding. Redenen hiervoor zouden kunnen zijn dat een kind moeite heeft met het uiten van zijn emoties of jou als ouder probeert te ontlasten. Wees alert op signalen hiervoor, nodig uit om erover te praten of lees er samen over. Soms laten kinderen vanuit hun emoties ongewenst gedrag zien. Zonder voorbij te gaan aan de emotie die het gedrag veroorzaakt heeft, kan daar wel op gecorrigeerd worden. Ook als ouder kan het erg lastig zijn om met je eigen emoties te dealen. Deze mogen er ook zijn, maar moeten we behapbaar blijven voor je kind. Het is goed een uitlaatklep te zoeken en je emoties met anderen te bespreken. Het is belangrijk niet je kind te hiermee te belasten. 

Helderheid en afspraken

Heldere afspraken geven houvast en veiligheid voor een kind. Zeker in het begin kan een week- of dagplanner erg behulpzaam zijn om voorspelbaarheid te creëren. Overkoepelende basisregels  die gelden in beide huishoudens, over bijvoorbeeld de avondindeling, maken voor een kind de overgang naar de andere ouder gemakkelijker. Toch mag er ook best verschil zijn en kunnen ouders naast de basisregels hun eigen stijl hebben in overige regels. In het maken van afspraken kan het helpen om je ex-partner te zien als zakenpartner om zo emoties buiten de besluitvorming te houden. Wees aan de andere kant ook flexibel, zeker voor een wat ouder kind is het fijn om even langs de andere ouder te kunnen in ‘jouw tijd’. 

Niet in alle gevallen werkt een co-ouderschap. Beide ouders moeten gemotiveerd zijn en achter de keuze staan. Soms blijkt een kind een ouder niet zo lang te kunnen missen en is een gelijke verdeling van de zorgtaken daardoor niet haalbaar. Overweeg je een co-ouderschap? Dan is het aan te bevelen ondersteuning van een bemiddelaar of specialist te vragen, om samen tot goede onderlinge afspraken te komen. Ook zijn er veel boeken geschreven dit onderwerp (zie de bronnenlijst voor een aantal tips!), die handvatten kunnen geven om samen het co-ouderschap op een goede manier vorm te geven.

 

Share this post! If this post was insightful for you, share it with your loved ones so that they can better understand what you are going through.
Deel dit artikel! Als dit artikel voor jou inzichtelijk was, deel het dan met je omgeving - laten we het samen hebben over mentale gezondheid.

Marjilde

Hoi, ik ben Marjilde, werkzaam als psycholoog bij de digitale poli van Synaeda. Ik hou van reizen, motorrijden, lezen en leuke dingen ondernemen met vrienden of familie. Via NiceDay help ik je graag om de balans terug te vinden in je leven.

Related Posts

Gerelateerde berichten

Heb je een vraag? Onze professionals en ervaringsdeskundigen staan voor je klaar.

Ask your question to a professional or former client!