Goede voornemens: hoe houdt je ze vol?

Iedereen kent ze wel: goede voornemens. We zijn inmiddels alweer in de tweede week van januari. Ben jij nog met je goede voornemens bezig? Of moet je nog beginnen? Geen probleem. Aan goede voornemens beginnen kun je namelijk elke dag van het jaar. In dit blog vertellen we je hoe je jouw goede voornemens dit jaar het beste kunt volhouden.

De oorsprong achter de drang van goede voornemens

Als we het hebben over goede voornemens, kennen we allemaal de meest bekende voornemens: afvallen, meer sporten of stoppen met roken bijvoorbeeld. Vaak zijn dit voornemens die je aan het begin van het nieuwe jaar in gang zet, omdat we dit zien als een verse, nieuwe start.

In de werkelijkheid heeft het met een psychologisch effect te maken, dat een gevolg is van alle feestdagen in de maand december. Tijdens de feestdagen doen we (bijna) allemaal hetzelfde: zitten, eten, drinken, en niks doen. Het gevolg? We voelen ons niet prettig in ons vel.

Je krijgt daardoor een sterke drang om gezond te gaan leven. Dit is echter een onzuivere soort van motivatie: je geest en lichaam proberen de slechte dingen die je hebt gedaan te overcompenseren, door de drang naar gezond leven te versterken. Op zich niets mis mee natuurlijk, maar het brengt wel een aantal hindernissen en valkuilen met zich mee.

Hindernissen en valkuilen

Zoals gezegd heb je verschillende soorten hindernissen en valkuilen die jou in de weg kunnen staan als je je doel wilt behalen. Zo heb je bijvoorbeeld alledaagse hindernissen. Denk aan laat thuiskomen van je werk, waardoor je een workout laat zitten of avondeten besteld in plaats van kookt.

Je hebt echter ook een valkuil als je het nieuwe jaar ingaat met goede voornemens die gebaseerd zijn op onzuivere motivatie. Zodra je weer in je normale ritme zit (dus het ritme van het alledaagse leven) is de motivatie om gezond te leven ineens ver te zoeken. Je lichaam is hier namelijk gewend aan en heeft niet meer de drang om te gaan overcompenseren, omdat je weer in het normale ritme zit wat het gewend is.

Als je echt je doelen wilt halen, is het belangrijk om vanuit zuivere motivatie je doelen te stellen. Dat betekent dus ook dat je niet alleen met het nieuwe jaar aan je goede voornemens kunt beginnen.

Haalbaarheid van je doel: wees realistisch

Het meest belangrijke bij het stellen van je doelen voor 2019? Wees realistisch. Kijk naar wat je echt zou kunnen bereiken, in plaats van naar het uiterste doel dat je ooit wel eens zou willen halen. Dromen mag, maar blijf altijd realistisch!

Succes behaal je niet in één keer, maar met vallen en opstaan. Wees je ervan bewust dat je soms tegenslagen zult hebben. Maar het is belangrijk om na die tegenslagen de draad weer op te pakken en weer te streven naar het doel dat je voor ogen had.

En dan nog een kleine tip: breek je doel in kleinere doelen op. Wil je 10 kilo afvallen? Begin dan eerst met een tussentijdse doel van 1 kilo afvallen. Wil je stoppen met roken? Reduceer dan je rookgedrag eerst eens met 50%. Dan haal jij in 2019 zeker weten je doelen!

Wat zijn jouw goede voornemens voor 2019?

Heb je ook doelen die je in 2019 écht wilt behalen? Gebruik de NiceDay app eens om ze te noteren. Gebruik de functies van de app bijvoorbeeld om bij te houden hoe je je voelt en hoe het wekelijks gaat met het werken aan de door jou gestelde doelen. Zo kun je meer inzicht krijgen in wat jou bijvoorbeeld slecht (of juist goed) af gaat.

Share this post! If this post was insightful for you, share it with your loved ones so that they can better understand what you are going through.
Deel dit artikel! Als dit artikel voor jou inzichtelijk was, deel het dan met je omgeving - laten we het samen hebben over mentale gezondheid.

Rick van Wieringen

Hi, ik ben Rick. Junior Online Marketeer bij NiceDay. Ik help om de juiste content bij de lezer te brengen. Houdt van fitness, hardlopen en gamen.

Related Posts

Gerelateerde berichten

Heb je een vraag? Onze professionals en ervaringsdeskundigen staan voor je klaar.

Ask your question to a professional or former client!