Op sommige momenten zit echt alles tegen. Ik heb het universum boos gemaakt en nu wil het me iets duidelijk maken: ik had me aan mijn plan om een pauze te nemen moeten houden. Maar soms wil ik gewoon even doorgaan, zoals ik altijd doe. Het voelt veilig en het gaat (bijna) altijd goed. Helaas deze keer niet. Ik kreeg spreekwoordelijk een klap in mijn gezicht. Maar vandaag kwam karma om de hoek kijken. ‘Good karma’ wel te verstaan.

Wat is karma?

Ik geloof in karma. Dat als je een bepaalde handeling verricht, dit negatieve of positieve gevolgen kan hebben. Ik heb het al een paar keer meegemaakt: iemand wees constant naar de ander en zag zijn eigen fouten niet in. Op een willekeurige dag trof karma deze persoon. Wat er daarna gebeurde? De desbetreffende persoon respecteert de manier van handelen van de andere persoon. Dit is een voorbeeld van ‘bad karma’. Maar er bestaat ook ‘good karma’. Als je bijvoorbeeld een vriend of vriendin door een moeilijke periode helpt, zou het zomaar eens kunnen dat karma je er iets moois voor terug geeft.

Niet eerlijk

Recentelijk kreeg ik met karma te maken. Het einde was in zicht, na vier jaar zou ik eindelijk mijn bachelordiploma binnen hebben. Ik had nog een tentamen te gaan, maar ik wist zeker dat het zou lukken. Ondertussen was ik al toegelaten tot mijn droommaster. Eigenlijk had ik een tijd geleden voor mijzelf besloten dat ik er een half jaartje uit zou gaan. Hierover heb ik ook een blog geschreven. Toen ik hoorde dat ik aangenomen was voor september, gooide ik drastisch mijn plan om.

Maar tijdens mijn laatste tentamen blokkeerde ik compleet. Ik voelde zoveel druk en zag mijn droom in duigen vallen. Huilend liep ik naar de WC, ik voelde mij een mislukking. Moest ik nu nóg een jaar aan deze universiteit verbonden blijven? Ik snapte er niks van. Was het karma die mij duidelijk maakte dat ik mij aan mijn originele plan had moeten houden? Dat ik niet te hard van stapel moet lopen en aan mezelf moet denken? Ergens in mijn achterhoofd wist ik het ook wel. Na twee dagen verdriet en onrust, ben ik gaan vechten voor een regeling. Het heeft een aantal weken geduurd, maar het is gelukt. Voor het einde van het jaar heb ik mijn diploma PUNT.

Leermoment

Karma heeft toch nog zijn zin gehad. Ik heb een half jaar pauze en kan mij focussen op mezelf. En stiekem vind ik het helemaal niet zo erg. Ik heb het gevoel dat ik weer een beetje adem kan halen en niet vastgeketend zit aan een stoel. Er is wat druk van de ketel en daar ben ik karma dankbaar voor.

Quote bij dit verhaal: What comes around, goes around.

Liefs,

Ghyta

Share this post! If this post was insightful for you, share it with your loved ones so that they can better understand what you are going through.
Deel dit artikel! Als dit artikel voor jou inzichtelijk was, deel het dan met je omgeving - laten we het samen hebben over mentale gezondheid.

Ghyta

Door te vertellen over mijn eigen ervaringen, hoop ik mensen die kampen met psychische ziektes te kunnen ondersteunen in hun proces. Ik vind het belangrijk dat psychische ziektes worden erkend als échte ziektes, ook al zijn ze vaak niet zichtbaar.

Related Posts

Gerelateerde berichten

Heb je een vraag? Onze professionals en ervaringsdeskundigen staan voor je klaar.

Ask your question to a professional or former client!