NiceDay blog: Opruimcoach Shimona geeft je tips voor meer rust in huis

Spullen in huis halen wordt ons tegenwoordig heel makkelijk gemaakt. Als de winkels niet open zijn, kan je vaak voor 23:59 uur iets online bestellen en dan heb je het de volgende dag al in huis. Het is nu makkelijker dan ooit om spullen in huis te halen: als je je even verveelt, als je een reclame voorbij ziet komen op social media, omdat je vriend(in) het ook heeft of omdat je het echt nodig hebt. Voor je het weet staat je huis vol met spullen die je niet of nauwelijks gebruikt. Wat we ons niet beseffen is dat teveel spullen, en met name spullen die je niet gebruikt, zorgen voor onrust in je huis en hoofd. Niet voor niets zegt men: “Een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd!”. Maar hoe komt het dat we zo onrustig worden van rommel?

Het brein

Onze hersenen houden van orde; dit zorgt ervoor dat we efficiënt en energiek de dag doorkomen en dat ons brein niet bezig is met onnodig werk. Continue visuele prikkels van veel spullen of rommel om je heen creëren wanorde en desorganisatie in je hoofd. De visuele afleiding van rommel zorgt voor een overbelasting van je hersenen en voor een verslechterd werkgeheugen, wat betekent dat je je slecht kunt concentreren. Uit onderzoek  blijkt dat het opruimen van rommel in de huis- en werkomgeving resulteert in een beter vermogen om te concentreren, informatie te verwerken en een verhoogde productiviteit. Een opgeruimd huis helpt je dus efficiënter te werken en te leven!

De invloed van rommel

Rommel in je leefomgeving heeft niet alleen invloed op je focus en je productiviteit maar ook op:

  • Stress: uit onderzoek met 60 huishoudens blijkt dat een rommelig huis hoge cortisolwaarden triggerde (het stresshormoon) gedurende de dag. Dit ging gepaard met negatieve stemmingen. Interessant genoeg leken mannen hier minder last van te hebben. Zij registreerden de rommel wel, maar reageerden er minder op dan vrouwen. Een rommelig huis zorgt dus letterlijk voor meer stress. Het is daarom goed om duidelijke afspraken te maken over opruimen, zodat elk familielid zijn steentje bijdraagt aan het huishouden en het collectieve stressniveau.
  • Slaap: de stress van een rommelig huis gaat niet zomaar weg als je naar bed gaat. Het blijkt dat mensen die in rommelige kamers slapen eerder slaapproblemen hebben, zoals lastig in slaap kunnen vallen of gedurende de nacht wakker worden.
  • Uitstelgedrag: uitstelgedrag en rommel zijn nauw verbonden. Dit is een beetje het kip en het ei verhaal, maar wat zeker is is dat ze elkaar versterken. Het sorteren en weggooien van items is een taak die mensen vaak niet leuk vinden en daarom vermijden. Tegelijkertijd is uitstelgedrag meestal een levenslang patroon, die ‘weggooi beslissingen’ vertragen en daardoor meer rommel veroorzaakt.

Tips om op te ruimen

Leuk om te weten waar rommel allemaal invloed op heeft, maar hoe kom je er vanaf? Hierbij een aantal tips om je op weg te helpen:

Begin klein 

Rommel kan al snel overweldigend voelen, waardoor je niet weet waar je moet beginnen en het dus maar niet doet. Om dit te voorkomen kan je het beste beginnen met een plek die niet te groot is en waarvan je makkelijk de keuze kan maken of iets weg kan of niet. Denk aan een pennenbakje, een rommellade, of je kledingkast.

Combineren

Als je iets stoms combineert met iets leuks, is het niet stom meer. Zet bijvoorbeeld je favoriete muziek op tijdens het opruimen of die ene podcast waar je zo graag naar luistert. Het zal je verbazen hoe ver je komt in 1 aflevering!

Geef alles een thuis

Het is vaak een rommel in huis omdat je geen vaste plek hebt voor je spullen. Regel 1 bij organizen is dan ook: geef elk item een thuis. Zorg dat alles een vaste plek heeft, zo kan je het makkelijk terugzetten en ook weer makkelijk vinden.

Koop bewust

Uiteindelijk zijn bovenstaande tips symptoom bestrijdingen, als je niet bewuster omgaat met je aankopen. Bedenk, voordat je iets koopt, of je dat item echt nodig hebt: kan je het lenen, hoe vaak ga je het gebruiken? Als je maar blijft kopen, dan blijf je opruimen.

Professional organizer

Heb je toch dat ene duwtje in de rug nodig? Dan kan je ook terecht bij een ‘professional organizer’. Een professional organizer kan je verder helpen bij het maken van keuzes en het doorbreken van patronen. Mocht je in de randstad wonen en hulp nodig hebben neem dan eens een kijkje bij Rust in huis!

Share this post! If this post was insightful for you, share it with your loved ones so that they can better understand what you are going through.
Deel dit artikel! Als dit artikel voor jou inzichtelijk was, deel het dan met je omgeving - laten we het samen hebben over mentale gezondheid.

Shimona Malaihollo

Ik ben Shimona, professional organizer bij Rust in huis. Met Rust in huis geeft wil ik mensen tools geven om hun leefruimte te organiseren en opgeruimd te houden. Hiermee wil ik mensen meer rust en overzicht geven in hun huis, zodat zij deze rust ook kunnen uitstralen over de rest van hun leven.

Related Posts

Gerelateerde berichten

Heb je een vraag? Onze professionals en ervaringsdeskundigen staan voor je klaar.

Ask your question to a professional or former client!