Ik: “Hey, lang niet gezien! Hoe is het met je?”

Iedereen op de wereld die zichzelf het idee moet geven een noemenswaardig leven te leiden: “Ja, goed. Druk! Jij?”

Ik: “Ja, hetzelfde. Druk, druk.” 

Omdat bovenstaand schouwspel zich zo’n twintig keer per dag voordeed, heb ik mezelf voorgenomen om dit antwoord niet meer te geven. Uit principe. Het is toch vreemd dat wij het ‘zo druk!’ hebben en klagen over te weinig tijd, maar we zelf onze agenda’s consistent te vol plannen? 

Sociale versnelling

Filosoof Harmut Rosa legt dit uit als een probleem van het moderne kapitalistische systeem, waarin continue groei een noodzaak is. Deze economische trend heeft volgens Rosa geleid tot sociale versnelling (denk aan: multitasking, internationaal pendelen en eten on the go). Dit fenomeen kan leiden tot stress en disconnectie met jezelf.

Sprinter- of Intercityleven?

Door de snelheid van onze maatschappij, kun je het gevoel krijgen dat er geen andere manier is dan in dezelfde trein van 200 km per uur te stappen. Echter, jij bent de machinist. Je mag zelf bepalen of je in een sprinter of in een Intercity rijdt. Het probleem van een te druk leven is oplosbaar. Het kost alleen even wat, ironisch genoeg, tijd.

Elke dag rennen van hot naar her

Als fervent projectmanager heb ik geleerd mijn projecten efficiënt in te plannen, want tijd is kostbaar. Ik bemerkte dat dit voor mijn eigen leven ook gold: een maandag vol meetings, dinsdag vliegen naar stad X, Y, Z, en woensdag een grote presentatie (die natuurlijk dinsdagavond laat pas af is, zelfs projectmanagers gaan wel eens last-minute). Ook wil ik dan nog sporten, mijn vrienden en familie zien, het huis op orde houden en nieuwe vaardigheden opdoen. Alle taken stapelden zich op en het werd één grote brij van to-do’s. Mijn persoonlijke tijd moest ik efficiënter gaan inplannen, om meer tijd te hebben om te genieten. 

Handvatten om minder druk te zijn

Hieronder vind je enkele handvatten die mij geholpen hebben om met de druk van de huidige maatschappij om te gaan. En die mij geholpen hebben mijn eigen geluk weer te vinden. Mijn tips voor de komende week:

#hetlichaamiseenmachine

De belangrijkste factor van een stabiel gestel is bewust omgaan met je lichaam. Je lichaam is een machine die met zorg onderhouden moet worden: genoeg slapen, op tijd naar bed en gezond eten. Als je fysiek in topvorm bent, is het makkelijker om een brug te slaan naar mentale topconditie. 

#filter

Ga bewust om met je hersenspinsels en uitspraken. Je kunt jezelf opjutten door continu te bedenken hoeveel je nog moet doen, hoe druk je week is en hoe gestrest je je voelt. Door dit ook nog uit te spreken, vertel je je lichaam en geest dat er iets mis is en vraag je je lichaam om een reactie: overlevingsmodus. 

Door je gedachten en uitspraken zorgvuldiger te kiezen, kun je voorkomen dat je in een apathische staat schiet en er vervolgens niks meer uit je vingers komt. 

Zoek in plaats daarvan naar de lichtpuntjes in de week. Omarm fijne gedachten en spreek ze uit. Zo beïnvloed je je omgeving ook nog eens positief!

#geefjezelfderuimte 

Als je veel te doen hebt, vergeet je soms het belangrijkste: tijd inplannen voor de belangrijkste persoon in je leven, jezelf. Kies een moment in de week waar je tijd voor jezelf maakt. Ik houd bijvoorbeeld mijn woensdagen na werk altijd vrij . Als iemand vraagt om dan af te spreken, is mijn antwoord: “Nee, dan heb ik tijd voor mezelf nodig”. 

Dit is een moment om naar uit te kijken en een manier om niet langs jezelf heen te leven. Je kunt een boek gaan lezen, uitgebreid koken, starten met een nieuwe hobby. Verzin iets waar je blij van wordt! 

Belangrijk: Netflix, Whatsapp en Instagram tellen niet als middel om de connectie te leggen met jezelf. 

#maakeenplan

Als je jouw moment hebt vastgelegd voor de komende week, focus je dan op het inplannen van andere verplichtingen. Neem een half uur de tijd en schrijf alles op wat je nog moet doen. Categoriseer dit vervolgens op prioriteit: te doen binnen 1 dag, binnen 1 week en later in de maand. 

Wees eerlijk en bouw rust in: moet je echt vandaag je huis schoonmaken én boodschappen doen én een jurk halen voor dat feestje? Of kan je 1 van die taken ook naar een ander moment in de week verplaatsen? 

#denkvooruit

Neem aan het begin van de week je agenda door om te zorgen dat het in je systeem komt. Dit geeft rust. Dubbelcheck locaties van afspraken. Ga na of je sommige dingen wellicht kunt combineren om je tijd efficiënt te besteden. Eerst de post wegbrengen, dan tanken en dan boodschappen doe. Of eerst een wasje erin, kip in de oven en dan je mail wegwerken.

Focus

Vanzelfsprekend is iedere week anders en fungeert ieder persoon op zijn manier. Maar de essentie ligt in de focus op het leven, in plaats van geleefd te worden. 

Dit wordt kernachtig beschreven door ’s werelds eerste bartender Jerry Thomas:

“Stress is not caused by your busy life or challenging circumstances, it’s simply the result of an imbalance between silence and activity.”

Als je dit weet te balanceren, kun je aandacht schenken aan dingen die jou gelukkig maken

Have a nice life!

Share this post! If this post was insightful for you, share it with your loved ones so that they can better understand what you are going through.
Deel dit artikel! Als dit artikel voor jou inzichtelijk was, deel het dan met je omgeving - laten we het samen hebben over mentale gezondheid.

Roos

Fulltime Project Manager bij Nike én fulltime levensgenieter

Related Posts

Gerelateerde berichten

Heb je een vraag? Onze professionals en ervaringsdeskundigen staan voor je klaar.

Ask your question to a professional or former client!