hangry

Ben jij snel geïrriteerd als je een tijdje niet gegeten hebt? Honger hebben is niet fijn; wanneer we een tijdje niet kunnen eten kan dit heel frustrerend zijn. Het kan de overhand nemen in je gedachten en (negatieve) emoties die je voelt versterken. Maar waar komt dit gevoel eigenlijk vandaan?

Hangriness

Hangry staat voor ‘honger’ en ‘angry’: oftewel, boos worden omdat je honger hebt. Misschien herken je het wel, de persoon naast je een sneer willen geven, simpelweg omdat de persoon iets te hard ademhaalt. Of misschien is die persoon wel iets aan het eten, hetgeen waar jij op dat moment juist zo naar snakt! En nadat je hebt gegeten? Ben je opeens weer de liefheid zelve! It’s OK, we feel you ;-).

Bestaat hangry zijn echt?

Steeds meer onderzoek toont het aan, honger is echt een emotie! En dit heeft alles te maken met hormonen. Als je een tijdje niet hebt gegeten daalt je bloedsuikerspiegel. Wanneer je bloedsuikerspiegel (te) laag is, grijpt je lichaam in. Je lichaam wil energie! Daarom stuurt het hormonen uit om jou te vertellen dat je iets moet eten. Dit zijn dezelfde hormonen als de hormonen die vrij komen bij stress. Vandaar dus dat gespannen en opgejaagde gevoel!

Hoe verminder je hangriness?

Wanneer we hangry zijn worden we geleid door onze emoties, zonder dat zelf door te hebben. We zien de wereld een stukje negatiever en leggen de schuld sneller bij anderen. Hier bewust van zijn helpt al een hele hoop. Is het echt zo erg dat de persoon naast je zo hard ademhaalt? Wanneer je merkt dat je (onterecht) negatief denkt, zorg dan voor een positieve afleiding. Luister bijvoorbeeld naar dat nummer dat je zo mooi vindt!

Voorkomen is beter dan genezen

Natuurlijk wil je een hongeraanval liever voorkomen. Dat kan alleen maar door te eten. Belangrijk hierbij is om je bloedsuikerspiegel constant te houden. Dit doe je door regelmatig te eten en te kiezen voor de juiste producten. Hou tussendoortjes bij de hand, bijvoorbeeld een zakje nootjes. Laat wit brood en pasta staan en kies voor de volkoren variant. Zorg ook dat je genoeg eiwitten tot je neemt, voornamelijk tijdens het ontbijt is dat belangrijk. Eet jij een boterham met hagelslag voor het ontbijt? Neem er dan ook eens een bakje yoghurt of een eitje bij!

Ben jij weleens hangry?

Source :
Share this post! If this post was insightful for you, share it with your loved ones so that they can better understand what you are going through.
Deel dit artikel! Als dit artikel voor jou inzichtelijk was, deel het dan met je omgeving - laten we het samen hebben over mentale gezondheid.

Sanne Kwakkelstein

Leefstijl Coach. Helpt je het beste uit je lichaam te halen. Houdt van reizen, koken en husky’s.

Related Posts

Gerelateerde berichten

Heb je een vraag? Onze professionals en ervaringsdeskundigen staan voor je klaar.

Ask your question to a professional or former client!