Je bent somber, krijgt niks uit je handen en bent totaal lusteloos. Sociale contacten onderhouden is een hele opgave en het vuilnis buiten zetten is je eigenlijk al te veel. Regelmatig bezoek je je psycholoog. Jullie hebben fijne gesprekken en het helpt je. Toch kom je niet echt in beweging.

Dan komt je psycholoog met het lumineuze idee dat je moet gaan bewegen: hardlopen nog wel. Hoewel je misschien weet dat dit goed voor je zou zijn in de verre toekomst, moet je er niet aan denken. ‘Dat kan ik toch helemaal niet?’ ‘Hardlopen? Naar de winkel gaan is al moeilijk!’ ‘Dat ziet er heel raar uit bij mij.’ ‘Ik rook en drink daar veel te veel voor.’ Etc. Etc. Zijn misschien gedachten die je hebt. Helemaal begrijpelijk. Toch ga ik je proberen te overtuigen dat het je kan helpen. ECHT!

Running therapeut
Afgelopen jaar ben ik begonnen met Run Free Groningen (link: www.runfreegroningen.nl), mijn running therapie praktijk. Het doel van running therapie is het inzetten van hardlopen om je depressieve- of burn-out klachten te verminderen.  Al jaren werk ik als coach met mensen met stress- of depressieve klachten, maar ik was voornamelijk met ze aan het praten. Dit ging knagen, want ik wilde juist iets praktisch met ze gaan doen. Ik ervaarde dat hardlopen (en sporten in het algemeen) mij helpt mijn hoofd leeg te maken. Zelf ben ik best gevoelig voor burn-out, stress en (winter) depressie. Vroeger kon ik me heel slecht voelen, zonder te weten wat ik kon doen hieraan. Toen ik voor de zoveelste keer begon met hardlopen en dit succesvol vol begon te houden en er zelfs lol in kreeg, merkte ik dat het hardlopen mij niet alleen fysiek sterker maakte, maar ook mentaal. Ik voelde me vrijer, stabieler en minder neerslachtig. Op deze manier ben ik andere mensen gaan helpen!

Waarom helpt dit?
Hardlopen en bewegen helpen je op drie niveaus: psychologisch, biologisch en fysiek.

Psychologisch:
Het vergroot je zelfvertrouwen; je kunt immers trots zijn, omdat je naar buiten bent gegaan en een stuk hebt gelopen. Als je het regelmatig doet, dan kun je je grens steeds een beetje verleggen.

Daarnaast zul je merken dat je minder ruimte hebt om te piekeren, je voelt meer ruimte in je hoofd: je loopt je hoofd leeg.

Biologisch:
Van sporten en bewegen maak je zogenaamde geluksstofjes aan, zoals endorfine. Een soort natuurlijk medicijn dus. Ga je vaker lopen, dan zul je merken dat die stofjes niet alleen tijdens, maar ook na het lopen hun werk doen.

Fysiek:
Je gaat je conditie verbeteren, je wordt sterker, je gaat beter in je vel zitten: allemaal fysieke gevolgen van hardlopen. Dit voelt goed! Dit geeft extra motivatie en zelfvertrouwen.

En jij kunt dit ook!
Nu denk je misschien nog steeds: ‘hartstikke leuk, dat hardlopen, maar ik kan dat echt niet.’  Ik ben er zeker van dat je het wel kan. (Met de kanttekening dat je verder fysiek gezond bent en geen blessures hebt natuurlijk).

Iedereen die voor het eerst bij mij komt vindt het heel erg spannend. Toch gaat ook iedereen tevreden en trots naar huis, echt waar!

Zelf proberen? Een paar tips:

  1. Begin bij het begin, jouw begin. Dus ga niet direct een half uur door het park hollen alsof je leven ervan afhangt. Dat werkt alleen maar blessures in de hand. Je lichaam moet wennen aan beweging. De kans op afhaken is dus erg groot als je te snel begint. Loop daarom langzaam en wandel tussendoor. Download bijvoorbeeld een beginnersschema van internet. Leg de lat ook niet te hoog qua afstand.
  2. Nogmaals: loop langzaam! Ik noem hem gewoon twee keer, omdat ik merk dat mensen dit echt lastig vinden. Bij hardlopen denkt men altijd aan sprinten. Hoeft niet, je gaat het veel langer volhouden als je langzamer loopt. Het tempo komt vanzelf, naarmate je langer aan het trainen bent.
  3. Zoek begeleiding. Een running therapeut kan je erg goed op weg helpen en heeft bovendien verstand van en ervaring met hardlopen en depressie. Je leert beter adem te halen en verschillende technieken zodat je het uiteindelijk langer kunt volhouden en het bovendien uiteindelijk zelfstandig blijft doen. Bovendien een goede stok achter de deur.
  4. Ga samen met een vriend of vriendin hardlopen, zo kun je elkaar motiveren en bovendien is het gezellig. Zorg er dan wel voor dat je beide ongeveer hetzelfde niveau hebt, anders ren je jezelf alsnog voorbij.
Share this post! If this post was insightful for you, share it with your loved ones so that they can better understand what you are going through.
Deel dit artikel! Als dit artikel voor jou inzichtelijk was, deel het dan met je omgeving - laten we het samen hebben over mentale gezondheid.

Goudje

Running therapeut/Arbeids- en Organisatie psychologe. Oprichter van Run Free Groningen (link: www.runfreegroningen.nl) Ik zet hardlopen in als behandelmethode bij depressie en burn-out. Met mijn blog wil ik je inspireren om ook te gaan sporten, juist voor je mentale gezondheid. Ik hou van sporten, maar ook van reizen, wijntjes en goed eten.

Related Posts

Gerelateerde berichten

Heb je een vraag? Onze professionals en ervaringsdeskundigen staan voor je klaar.

Ask your question to a professional or former client!