Heeft mijn partner hulp nodig? Tips voor jou en je partner
Heeft mijn partner hulp nodig? Tips voor jou en je partner

Wanneer je partner griep heeft, verzorg je hem/haar door bijvoorbeeld soep te maken en door regelmatig te controleren of de koorts al gezakt is. Het is vaak zichtbaar wanneer iemand niet in orde is. Maar wanneer weet je hoe het op mentaal vlak gesteld is met je partner? Bij welke signalen moet er bij jou een belletje gaan rinkelen, ofwel: wanneer heeft jouw partner misschien hulp nodig? 

Omgevingsfactoren

Jij kent jouw partner het beste. Je krijgt niet voor niets het gevoel dat er iets aan de hand is en misschien  iets speelt bij jouw partner. Gedragsverandering hoeft niet gelijk te duiden op een psychische aandoening: de gedragsveranderingen kunnen ook met omgevingsfactoren te maken hebben. Misschien heeft je partner promotie gekregen waardoor hij/zij veel meer vreugde en expressiviteit uit dan dat je normaal gewend bent. Of misschien vertoont je partner juist meer teruggetrokken gedrag omdat hij/zij (aanhoudende) conflicten ervaart met naasten of op het werk. Wanneer de omgevingsfactoren veranderen, zal er waarschijnlijk ook een verandering in gedrag plaatsvinden. 

Langer aanhoudende symptomen

Houdt het, voor jou, onbekende gedrag zich voor een langere periode aan? Of  meer specifiek: is dit gedrag dezelfde periode van twee weken aanwezig en wijken ze af van hoe je partner zich eerst gedroeg? Merk je dat je partner er op sociaal en/of beroepsmatig gebied onder lijdt? Probeer dan het gesprek aan te gaan met jouw partner. Het kan best lastig zijn om zo’n gesprek te beginnen. Hieronder vind je enkele tips om het gesprek te starten en om het gesprek soepel te laten verlopen: 

  • Timing is everything: kies daarom een rustig moment uit en daarbij is het ook belangrijk om het gesprek aan te gaan wanneer de sfeer gemoedelijk is. Het is bijvoorbeeld niet handig om het gesprek te beginnen na een ruzie. 
  • Probeer te praten vanuit de ik-vorm. Voorbeelden zijn: ‘Ik ervaar dat je de afgelopen weken minder opgewekt bent’, ‘Ik krijg het gevoel dat je minder/geen plezier haalt uit activiteiten waar je voorheen wel plezier uit haalde’.  
  • Benadruk dat je je partner wil steunen en dat je met hem/haar wil samenwerken. Zo krijgt je partner niet het gevoel dat hij/zij er alleen voor staat. Geef bijvoorbeeld aan dat je graag samen met hem/haar naar de huisarts wil gaan.
  • Geef je partner de tijd. Na dit gesprek zal hij/zij alle informatie even moeten verwerken. Kom er na een aantal dagen op terug. 

Wanneer je partner te maken heeft met psychische problemen, is dit in de eerste plaats ontzettend moeilijk voor je partner zelf. Je ontfermen over je partner is een normale en gezonde reactie. Aan de andere kant brengt het ook veel bewuste en onbewuste stress met zich mee en een valkuil hierbij is dat je aan jezelf voorbij kan gaan. Het is ontzettend belangrijk dat je momentjes voor jezelf inlast en dingen blijft ondernemen waar jij voldoening uithaalt. Omdat het enorm zwaar op een individu kan wegen wanneer hij/zij te maken heeft met een partner die psychische problemen ervaart, kan het voor jou ook nuttig zijn om met iemand te praten. 

NiceDay

Heeft jouw partner psychische problemen? Kom dan in contact met een NiceDay coach om handvatten aangereikt te krijgen om te leren omgaan met je partner zijn/haar situatie. Of wil je NiceDay liever introduceren aan jouw partner om hem/haar kennis te laten maken met NiceDay, laat dan je partner de connectie aangaan met één van onze NiceDay professionals.

 

Share this post! If this post was insightful for you, share it with your loved ones so that they can better understand what you are going through.
Deel dit artikel! Als dit artikel voor jou inzichtelijk was, deel het dan met je omgeving - laten we het samen hebben over mentale gezondheid.

Britt Stoker

Hi! Ik ben Britt, psycholoog en coach bij NiceDay. Met online coaching kan ik je op afstand begeleiden en helpen bij hetgeen wat je bezig houdt. Ik hou van dieren, reizen, fotograferen en lekker eten.

Related Posts

Gerelateerde berichten

Heb je een vraag? Onze professionals en ervaringsdeskundigen staan voor je klaar.

Ask your question to a professional or former client!