herfstdepressie

We merken het misschien nog niet met het mooie weer van de laatste tijd, maar uiteindelijk kunnen we er toch niet omheen. Het is later licht en het wordt eerder donker, de blaadjes beginnen oranje te kleuren en op sommige momenten mag je je winterjas wel uit de kast trekken: het is herfst. Misschien krijg je elk jaar rond dit tijdstip ook wel last van bepaalde symptomen die te maken hebben met de herfst. Bijvoorbeeld neerslachtigheid en steeds minder zin hebben in je dag. Of misschien zou je het liefst de hele herfst en winter lang in je bed blijven liggen? Wie weet ben je dan wel gevoelig voor het ontwikkelen van een herfstdepressie. In dit artikel leggen we je het uit.

Hoe vaak komt het voor?

Een herfstdepressie, ook wel een seizoensgebonden depressie genoemd, is niet ongewoon in Nederland. Ongeveer 3% van de volwassen populatie zegt hier last van te hebben, 1% heeft er zelfs zoveel last van dat normaal functioneren niet meer mogelijk is. Vooral vrouwen krijgen hier last van, namelijk 3 tot 4 keer vaker dan mannen. Verder zijn er natuurlijk ook mensen die last hebben van mildere seizoensgebonden klachten. Dan is er dus nog geen sprake van een herfstdepressie, maar is het risico op het ontwikkelen van een herfstdepressie wel groter.

Wat is het precies?

Een seizoensgebonden depressie is een erkende aandoening en is dan ook te vinden in de DSM-V, het wereldwijd meest gebruikte diagnostisch handboek voor psychologen en psychiaters. Hier staan verschillende criteria in waaraan voldaan moet worden voordat we kunnen stellen dat iemand last heeft van een seizoensgebonden depressie. Er worden hierin verschillende symptomen beschreven, bijvoorbeeld een aanhoudend leeg of bedroefd gevoel, problemen met slapen, problemen met eetlust, concentratieproblemen en een gebrek aan energie. Deze symptomen moeten verband houden met de herfst of de winter als je spreekt van een seizoensgebonden depressie.

Hoe ontstaat een herfstdepressie?

De precieze oorzaken van een herfstdepressie zijn nog niet bekend. Wel wordt er vermoed dat het vooral te maken heeft met een gebrek aan daglicht en zonlicht. De een is hier gevoeliger voor dan de ander. Lichttherapie kan daarom helpen: ongeveer 60% van de mensen met een herfstdepressie zegt dat lichttherapie heeft geholpen.

Wat kun je ertegen doen?

Heb je last van seizoensgebonden klachten? Dan zijn er een aantal dingen die je zou kunnen proberen. Als eerste zou het opzoeken van daglicht al enorm kunnen helpen. Probeer dagelijks een kwartiertje buiten te zijn als het licht is en de zon schijnt. Ook zijn er lichttherapie lampen te koop. Erover praten kan ook enorm helpen: praten lucht op en zorgt voor meer bewustwording, wat de eerste stap is naar verandering. Verder kan het helpen om voldoende te blijven bewegen.

NiceDay app: Plan elke dag in de Daily Planner een kwartiertje in om buiten te wandelen of te fietsen. Registreer je gevoel voor en na het wandelen of fietsen, hebben de beweging en het daglicht effect gehad op je gevoel?

Heb jij last van herfstdepressie symptomen?

Share this post! If this post was insightful for you, share it with your loved ones so that they can better understand what you are going through.
Deel dit artikel! Als dit artikel voor jou inzichtelijk was, deel het dan met je omgeving - laten we het samen hebben over mentale gezondheid.

Anouk Neerincx

Hoi, ik ben Anouk, coach bij NiceDay! Ik help je graag meer te genieten van je dag. Ik hou van muziek maken en luisteren, dieren, reizen en boeken.

Related Posts

Gerelateerde berichten

Heb je een vraag? Onze professionals en ervaringsdeskundigen staan voor je klaar.

Ask your question to a professional or former client!