De bomen verkleuren, de temperatuur daalt en de dagen worden korter: herfst. Op zijn zachtst gezegd ben ik zelf geen groot fan van deze periode. Ik vind al die kleuren prachtig, maar de regen en de kou mogen van mij wel uit blijven! Veel mensen worden neerslachtig van de herfst en vinden het vooruitzicht van een half jaar slecht weer moeilijk te verkroppen. Hun energieniveau daalt en ze blijven het liefste binnen.

Er zijn zelfs mensen met serieuze depressieve klachten in de herfst en winter: de winterdepressie. Lastig, want die herfst komt elk jaar terug. Het goede nieuws is dat er zeker wat aan te doen is! Vier tips:

1. Beweeg, het liefst buiten

Hoewel je misschien liever onder een dekentje op de bank blijft zitten, is het toch echt verstandiger om regelmatig buiten te komen en te bewegen. In de winter en herfst is er minder daglicht, maar die heb je juist nodig. Door te bewegen, maak je onder andere endorfine aan en voel je meteen stukken beter. Dus ga een paar keer per week hardlopen, fietsen, wandelen en doe het buiten! In de ochtend zit er relatief meer ‘blauw’ in de lucht die de aanmaak van melatonine remt, waardoor je je minder moe en slaperig zult voelen. Dit is dus het allerbeste moment om naar buiten te gaan.

2. Eet gezond

In de zomer(vakantie) ben je je wellicht te buiten gegaan aan barbeque, wijn en pizza. Nu is het moment om weer gezonder te gaan eten. Door gezonder te eten voel je je beter. Je bent minder vatbaar voor ziekte en je krijgt er meer energie van. Vermijd te veel suiker en koolhydraten, eet extra fruit en groente en slik multivitaminen ter aanvulling.

3. Rust!

In de zomer zijn mijn weekenden altijd volgestopt met weekendjes weg, feestjes en festivals. In de herfst heb je meer rust en ruimte om ook eens helemaal niks te doen! Geef hier af en toe eens lekker aan toe en slaap voldoende. Ga offline en lees een boek bij de kachel, het is helemaal niet nodig om de hele tijd ‘aan’ te staan. Wees lief voor jezelf. Zo zorg je voor balans en verminder je stress. Uiteindelijk levert dit je meer energie op.

4. Zoek hulp

Heb je elk jaar veel last van een terugkerende depressie zodra het eerder donker wordt en de eerste bladeren van de bomen vallen? Zoek dan professionele hulp. Je kunt dan denken aan licht therapie, running therapie of misschien vind je het fijn om met een psycholoog te spreken. Er zijn tal van mogelijkheden en hopelijk voel je je dan echt een stuk beter.

Share this post! If this post was insightful for you, share it with your loved ones so that they can better understand what you are going through.
Deel dit artikel! Als dit artikel voor jou inzichtelijk was, deel het dan met je omgeving - laten we het samen hebben over mentale gezondheid.

Goudje

Running therapeut/Arbeids- en Organisatie psychologe. Oprichter van Run Free Groningen (link: www.runfreegroningen.nl) Ik zet hardlopen in als behandelmethode bij depressie en burn-out. Met mijn blog wil ik je inspireren om ook te gaan sporten, juist voor je mentale gezondheid. Ik hou van sporten, maar ook van reizen, wijntjes en goed eten.

Related Posts

Gerelateerde berichten

Heb je een vraag? Onze professionals en ervaringsdeskundigen staan voor je klaar.

Ask your question to a professional or former client!