Herstellen van psychische problemen? Stel jezelf open!
Herstellen van psychische problemen? Stel jezelf open!
vrouw-boek-lezen-jezelf-openstellen

Ik ben bezig met de genezing van mijn psychische ziektes. Ik heb al ruim vier jaar therapie, maar ik heb nu pas het idee dat het écht zijn werk doet. Waarom juist nu? Ik heb mijzelf opengesteld. Mijn innerlijke stem heeft mij gezegd dat het klaar is met lijden. Het wordt eens tijd dat de kern wordt aangepakt. De kern van mijn psychische stoornis kan namelijk niet worden aangepakt door middel van wekelijkse ‘kletsuurtjes’ over hoe zwaar het leven wel niet is. Van klagen word ik niet beter. Ik ben erachter gekomen wat er nodig is om beter te worden en te herstellen. Ik noem het de weg naar genezing.

Openstellen

Wat essentieel is, is dat je jezelf openstelt. Je moet op een punt komen dat je erachter komt dat je die pijnlijke plek moet aanraken. Dit doe je door jezelf open te stellen voor alle giftigheid die erbij komt kijken en het toelaten en erop vertrouwen dat je dit aan kan. Je moet tijd vrijmaken en de emoties en bijbehorende pijn voelen. Het liefste doe je dit niet in je eentje op je kamer. Stel dat het je overspoelt en je raakt jezelf kwijt? Je therapeut kan je helpen om je hoofd erbij te houden. Of desnoods een goede vriend of vriendin waarvan je weet dat hij of zij met heftige emoties om kan gaan.

Besef

Tijdens de weg naar genezing komt er een punt dat je beseft waar de pijn precies vandaan komt. Je beseft waar het om draait. Dit doet weer extra pijn en het brengt al dat oude zeer naar boven. Geloof me, dat is geen pretje. Maar wat ik de afgelopen periode heb geleerd is dat emoties een piek en een dal hebben. Dit betekent dat je niet voor altijd met dat verdriet zal rondlopen. Als de tranen en de bijbehorende pijn naar buiten komen, zullen het verdriet en de pijn langzaam opklaren.

Na het besef

Daarna komt er verlichting. Je kunt weer ademen en je voelt je vrij. Vrij van alle ballast. Tenminste zo beeld ik het mij in. Dit stadium heb ik zelf nog niet bereikt, maar ik zie wel steeds meer licht aan het einde van de donkere tunnel. Ik heb hoop dat het goed komt. Ik heb hoop dat ik over een tijdje weer van het leven kan genieten en niet meer rond hoef te lopen met 1000 kilo zware bagage op mijn rug. De bagage zal slechts een deel van mijn herinneringen zijn. Een laatje in mijn hoofd in het archiefgedeelte.

Waar ik nu sta

Ikzelf zit in het stadium van besef. Ik besef dat er dingen in mijn leven zijn gebeurd die te zwaar voor mij als kind zijn geweest om te dragen. Het waren volwassen dingen, iets waar een kind op dat moment nog geen besef van heeft. Besef doet pijn. Heel veel pijn. Het laat me begrijpen dat het niet mijn fout was, en dat ik machteloos stond. Het is ook een soort bevrijding. Een bevrijding van alle nare gedachtes die ik over mezelf had. En zo ga ik verder. Verder totdat ik de weg naar genezing heb voltooid.

Liefs,
Ghyta

Share this post! If this post was insightful for you, share it with your loved ones so that they can better understand what you are going through.
Deel dit artikel! Als dit artikel voor jou inzichtelijk was, deel het dan met je omgeving - laten we het samen hebben over mentale gezondheid.

Ghyta

Door te vertellen over mijn eigen ervaringen, hoop ik mensen die kampen met psychische ziektes te kunnen ondersteunen in hun proces. Ik vind het belangrijk dat psychische ziektes worden erkend als échte ziektes, ook al zijn ze vaak niet zichtbaar.

Related Posts

Gerelateerde berichten

Heb je een vraag? Onze professionals en ervaringsdeskundigen staan voor je klaar.

Ask your question to a professional or former client!