Het belang van praten over seks
Het belang van praten over seks
sex

Veel mensen voelen een gevoel van ongemak en schaamte opkomen als het gaat over seks. Soms is de angst en schaamte zo groot dat het onderwerp seks zelfs wordt vermeden. Zonde! Want praten over seks heeft juist veel voordelen voor je emotionele gesteldheid.  

Voordelen van praten over seks

Resultaten van onderzoek tonen aan dat je zelfvertrouwen toeneemt en je seksuele gezondheid vergroot als je seks bespreekbaar durft te maken. Met name als je praat over wat jij fijn vindt, wat jouw onzekerheden zijn en als je praat over het gebruik van anticonceptie. Daarnaast ga je meer nadenken over je seksuele gezondheid, waardoor je de drempel van het gesprek over condoomgebruik bij een nieuwe bedpartner verkleind. 

Sharing is caring

Doordat je bespreekbaar maakt wat jouw behoeftes en fantasieën zijn kunnen anderen daar ook van leren. Andersom geldt dit natuurlijk ook, je kunt geïnspireerd raken door de verhalen van anderen. Je leert ook van elkaar waar je tegenaan loopt als het gaat over communicatie rondom seks. Maak het juist bespreekbaar als het voor jou nog wat ongemakkelijk aanvoelt. Wie weet gaat er een nieuwe wereld van plezier voor je open! 

Schaamtegevoel neemt af

Door over seks te praten ga je waarschijnlijk meer identificeren met een ander en hierdoor neemt de schaamte en ongemak af. Daarnaast schept het een vertrouwensband, omdat je iets intiems deelt. 

Praktische tips 

Wil je seks met je (bed)partner bespreekbaar maken? Lees dan deze tips:

  • Praat vóórdat je aan seks begint over seks. Hierdoor voorkom je dat er onduidelijkheden ontstaan en dat een ander over je grenzen heen gaat.
  • Geef letterlijk aan dat je ongemak en schaamte ervaart over dit onderwerp. Het geeft de ander juist ruimte om jou meer op je gemak te stellen en met je mee te denken om het ongemak te verminderen.
  • Ga bij jezelf na wat de reden is dat jij ongemak of schaamte ervaart bij het onderwerp seks. Heb je in het verleden te maken gehad met nare seksuele ervaringen? Wellicht dat het helpt om met een professional hierover te praten. 
  • Bekijk of lees samen met je (bed)partner wat je erotisch of opwindend vindt. Dit kan een scène zijn uit een film of een passage uit een boek. Het voordeel hiervan is dat je op een beeldende manier aan de ander kunt uitleggen wat jij fijn vindt en andersom natuurlijk ook. 
  • Onthoud: hoe onduidelijker je bent tegen je (bed)partner, hoe minder hij of zij je zal begrijpen. Probeer over je schaamte heen te stappen en praat erover! 

NiceDay acties

Wil je over seks leren praten? De NiceDay app kan jou helpen. Schrijf deze opdracht op in je dagboek of vraag je coach om hulp. En vergeet niet: zoals met veel in het leven komt het aan op oefenen, oefenen, oefenen!

Share this post! If this post was insightful for you, share it with your loved ones so that they can better understand what you are going through.
Deel dit artikel! Als dit artikel voor jou inzichtelijk was, deel het dan met je omgeving - laten we het samen hebben over mentale gezondheid.

Rita

Hi, ik ben Rita, psycholoog en coach bij NiceDay. Het komt weleens voor dat je minder goed in je vel zit of dat je last kunt hebben van angst, stress of somberheidsklachten die wat langer aanhouden. Iemand die met je meekijkt en met je meedenkt kan je verder helpen in je herstelproces. Als je eenmaal de stap hebt gezet om de klachten die je ervaart met een psycholoog te delen dan zul je hopelijk merken dat het delen zorgt voor meer verbinding!

Related Posts

Gerelateerde berichten

Heb je een vraag? Onze professionals en ervaringsdeskundigen staan voor je klaar.

Ask your question to a professional or former client!