vrouw-glas-water-drinken

Een mens bestaat voor ruim 55% uit water. Voldoende vocht is daarom erg belangrijk voor het menselijk lichaam. Dit wordt echter erg onderschat! Uit onderzoek blijkt dat slechts 15% daadwerkelijk de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid water binnenkrijgt. Vaak wordt als reden gegeven dat water drinken simpelweg vergeten wordt of je er teveel van moet plassen. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vocht die we binnen moeten krijgen, staat gelijk aan 7 glazen water. We drinken er gemiddeld maar 5. We behoren dus twee glazen water meer dan normaal te drinken, maar waarom is dit zo belangrijk?

Het belang van water

Dagelijks verlies je zo’n 2 liter aan lichaamsvocht via onder andere urine en zweet. Om je lichaamsvocht op peil te houden, moet je dit verlies compenseren door voldoende te drinken. Lichaamsvocht heeft meerdere functies: het is belangrijk bij het opnemen van voedingsstoffen in de darmen, het ondersteunt het transport van voedings- en afvalstoffen en het regelt de lichaamstemperatuur. Wanneer je onvoldoende drinkt, kunnen er verschillende uitdrogingsverschijnselen ontstaan. Vooral je hersenen hebben hier last van, omdat deze voor zo’n 80% uit water bestaan. Je kunt je bijvoorbeeld suf, zwak en verward voelen en in het ergste geval flauwvallen.

De gevolgen

Te weinig drinken veroorzaakt niet alleen lichamelijke symptomen. Zo verslechtert bijvoorbeeld je aandacht, reactietijd, concentratie en kortetermijngeheugen. Daarnaast heeft het ook een flinke impact op je stemming. Uit onderzoek blijkt dat minder drinken een negatieve invloed heeft op je stemming en ervaren sensaties. Dit is ook van dag tot dag onderzocht tijdens normale activiteiten van het dagelijks leven. Aan deelnemers werd gevraagd de ene dag bewust minder en de andere dag bewust meer dan normaal te drinken. Dit subtiele verschil in drinkgewoonte had een grote invloed op hun stemming! Waar door minder te drinken de stemming verslechterde, verbeterde de stemming juist door meer te drinken. Wat een glas water wel allemaal niet teweeg kan brengen!

Word je eens bewust van jouw dagelijkse drinkgewoonte en ga na of jij aan 1,5 – 2 liter (7 glazen water) per dag komt. Het is ook belangrijk om te compenseren op warmere dagen of wanneer je gesport hebt, omdat je dan extra veel vocht verliest. Ook tijdens je nachtrust kun je zeker een kwart liter vocht verliezen. Wanneer je structureel te weinig drinkt, wordt je dus ook structureel uitgedroogd wakker en begin je elke dag al met een achterstand. Drink dus standaard een glas water 1 uur voor je gaat slapen en direct wanneer je wakker wordt!

NiceDay app

Als je het lastig vindt om aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid glazen water te komen, kun je in de NiceDay app reminders inplannen om iets te drinken. Plan eens een aantal keer per dag een moment in om een bakje thee te zetten of een glaasje melk in te schenken en registreer hoe je je voelt!

Tags: water drinken
Share this post! If this post was insightful for you, share it with your loved ones so that they can better understand what you are going through.
Deel dit artikel! Als dit artikel voor jou inzichtelijk was, deel het dan met je omgeving - laten we het samen hebben over mentale gezondheid.

Wouter Schippers

Hey, ik ben Wouter. Bij NiceDay werk ik als psycholoog en coach. In mijn vrije tijd voetbal ik en houd ik me bezig met het produceren van digitale muziek.

Related Posts

Gerelateerde berichten

Heb je een vraag? Onze professionals en ervaringsdeskundigen staan voor je klaar.

Ask your question to a professional or former client!