Liefde

Liefde is een universeel thema waar vele boeken, films en toneelstukken over zijn geschreven. Het gaat vaak over romantische liefde en helaas wat minder vaak over zelfliefde. Veel mensen fantaseren over ‘de ware’ liefde en verlangen naar een wederhelft die hun leven compleet maakt. Draai het eens om: wat als je eerst werkt aan de zelfliefde. Je kunt het zien als de ware worden in plaats van de ware zoeken.

Zelfacceptatie

Uit onderzoek is naar voren gekomen dat zelfacceptatie een belangrijk onderdeel is van zelfliefde. Jezelf accepteren zoals je bent, dus ook de minder leuke eigenschappen die je bezit. Neem als voorbeeld je beste vriend of vriendin en probeer ook zo naar jezelf te kijken. Hierdoor ontwikkel je een positiever zelfbeeld en dit is essentieel voor een gezonde en gelukkige (liefdes)relatie. Onderzoekers hebben ontdekt dat de mensen die hoog scoren op zelfacceptatie een stuk positiever gedrag vertoonden binnen een relatie. Je kunt je wellicht voorstellen dat je hierdoor minder jaloers gedrag vertoont, zorgzamer bent, minder de neiging hebt om veel bevestiging te zoeken bij een ander. Indien je laag scoort op zelfacceptatie is de kans groter dat je een partner kiest die dat bevestigd.

Zelfliefde: hoe doe je dat?

Liefde is een werkwoord en dit geeft al meteen aan dat je eraan moet werken om het te vergroten. Een aantal manieren om dit te doen:

  • Wees trots op jezelf en doet dit door een positief dagboek bij te houden. Schrijf dagelijks kort op wat je die dag hebt gedaan waar je trots op bent. Bijvoorbeeld “ik heb lekker voor mezelf gekookt”.
  • Probeer compassie vol met jezelf om te gaan. Je bent dagelijks 24/7 met jezelf aan het doorbrengen, dus als het lukt om met compassie met jezelf om te gaan dan vergroot je de zelfliefde.
  • Omring jezelf met lieve vrienden en familie. Dit is een essentieel onderdeel van het leven. Creëer een sociaal vangnet voor jezelf zodat je gesteund kunt worden als je door een moeilijke periode heen gaat.
  • Ga zo nu en dan alleen op pad. Ga een keer alleen naar de bioscoop, trakteer jezelf op een heerlijk kop koffie of ga alleen op reis. Hierdoor kun je gaan vertrouwen op je eigen gezelschap.

Last but not least: wees vooral geduldig met jezelf. Aan jezelf werken kost tijd en het is een proces.

NiceDay App

Probeer een week lang een positief dagboek bij te houden door dagboekregistraties in te vullen.

Bron: bedrock.nl, happinez.nl

Share this post! If this post was insightful for you, share it with your loved ones so that they can better understand what you are going through.
Deel dit artikel! Als dit artikel voor jou inzichtelijk was, deel het dan met je omgeving - laten we het samen hebben over mentale gezondheid.

Rita

Hi, ik ben Rita, psycholoog en coach bij NiceDay. Het komt weleens voor dat je minder goed in je vel zit of dat je last kunt hebben van angst, stress of somberheidsklachten die wat langer aanhouden. Iemand die met je meekijkt en met je meedenkt kan je verder helpen in je herstelproces. Als je eenmaal de stap hebt gezet om de klachten die je ervaart met een psycholoog te delen dan zul je hopelijk merken dat het delen zorgt voor meer verbinding!

Related Posts

Gerelateerde berichten

Heb je een vraag? Onze professionals en ervaringsdeskundigen staan voor je klaar.

Ask your question to a professional or former client!