Zie jij ook zo veel verliefde mensen om je heen? Valentijnsdag komt er weer aan en er wordt weer extra aandacht aan liefde besteed. Maar aan zelfliefde wordt minder aandacht besteed. Best gek eigenlijk, want jij bent  degene waarmee je nog heel je leven vooruit moet. In dit artikel leggen we je uit waarom het belangrijk is om eerst van jezelf te houden voordat je van een ander houdt.  

Eerst van jezelf houden
Iedereen verlangt naar liefde, maar hoe je liefde ervaart hangt af van je overtuigingensysteem. De regeltjes die jij jezelf voorlegt beslissen hoe jij liefde geeft en ontvangt. Wanneer jij niet de controle hebt over dit overtuigingensysteem, ontstaat er spanning. En juist daarom is het belangrijk om eerst van jezelf te houden en te zorgen voor een gezond overtuigingensysteem!

Een nieuwe liefde maakt heel wat gevoelens bij je los, maar degene in kwestie heeft geen super powers. De enige die jou gelukkig kan maken ben jijzelf. Een nieuwe liefde geeft je  misschien eventjes het gevoel dat alle problemen er niet meer toe doen, maar lost de problemen niet op. Dit betekent niet dat je leven helemaal in orde moet zijn voor je een relatie begint, want echt 100% op orde wordt je leven misschien nooit. Maar je moet wel van jezelf kunnen houden, ondanks je gebreken.

You must be your own, before you can be anyone else’s.

Gevoelens en kwetsbaar zijn
Een relatie aangaan met iemand anders dan jezelf, betekent je gevoelens delen met iemand anders. Praten over je gevoelens is de basis van een goede relatie: eerlijkheid en openheid. Maar daarvoor moet je eerst je gevoelens aan jezelf kunnen toegeven, ben jij eerlijk en open tegen jezelf? Laat emoties toe en accepteer je gevoelens. Durf je kwetsbaar op te stellen en maak je niet druk om wat anderen mensen vinden: wat jij voelt is belangrijk.

Being sensitive is natural, you do not have to fix or hide it. You are not broken.”

Onrust
Geen één relatie is perfect. Liefde gaat geen rust geven, integendeel. Een relatie heb je niet alleen: je hebt niet alleen rekening te houden met je eigen emoties en verwachtingen, maar ook die van de ander. Relaties kunnen daarom moeilijk zijn en veel van je vragen. Je hebt ruzies, onenigheden en meningsverschillen. Wanneer jij lekker in je vel zit is dit het uiteraard allemaal waard, maar als jij te veel onrust in je hoofd hebt kan dit wellicht te veel voor je worden. Een relatie hoort je gelukkiger te maken.

Liefde geven
Een relatie gaat om geven en nemen. Maar kan je iemand liefde geven, als je het jezelf niet gunt? Als je van jezelf houdt en weet dat je op het juiste pad zit, is het een stuk makkelijker om gelukkig te zijn voor een ander. Zonder jaloezie, zonder vergelijkingen en zonder argwaan: iemand iets gunnen recht vanuit je hart. Deze positieve gevoelens versterken jouw dankbaarheid en geven jou een open blik op de toekomst.

Source :
Share this post! If this post was insightful for you, share it with your loved ones so that they can better understand what you are going through.
Deel dit artikel! Als dit artikel voor jou inzichtelijk was, deel het dan met je omgeving - laten we het samen hebben over mentale gezondheid.

Sanne Kwakkelstein

Leefstijl Coach. Helpt je het beste uit je lichaam te halen. Houdt van reizen, koken en husky’s.

Related Posts

Gerelateerde berichten

Heb je een vraag? Onze professionals en ervaringsdeskundigen staan voor je klaar.

Ask your question to a professional or former client!