vrouwen-lopen-natuur-ontspannen

Shinrin-yoku is in Japan razend populair. Hier noemen we het bosbaden, oftewel jezelf onderdompelen in de natuur. Ook in Nederland worden er zogeheten ‘nature quests’ georganiseerd. Steeds meer mensen begeven zich in de natuur om de groene omgeving op een meditatieve manier in zich op te nemen. Onderzoek heeft aangetoond dat mensen in een groene omgeving zich gezonder voelen, minder kwalen hebben en minder vaak naar de huisarts gaan. Stadsmensen zouden juist een hyperalert brein hebben en veel heftiger op stress reageren. Plattelandsbewoners voelen zich juist gelukkiger en gezonder. Dat de natuur een ontspannende effect heeft op ons, is bekend. Maar hoe komt dit?

Scheikunde

De rustgevende werking van de natuur valt onder andere te verklaren met scheikunde. Phytonciden zijn stofjes die planten en bomen uitscheiden om zich te beschermen tegen bijvoorbeeld insecten. Deze stofjes hebben een stressverlagend effect, doordat de concentratie stresshormonen in ons bloed afneemt. Ook wordt ons immuunsysteem actiever. De natural killer cells, oftewel de antistoffen die witte bloedcellen aanmaken, namen toe door blootstelling aan concentraties phytonciden die in het bos te vinden zijn.

In de natuur is ook de bodembacterie Mycobacterium vaccae te vinden. Dit is een bacterie waarmee wij mensen vroeger geëvolueerd zijn. Deze bacterie activeert neuronen gelinkt aan je immuunsysteem en zorgt ervoor dat er serotonine vrijkomt in de hersenen. Serotonine is een hormoon dat je ontspant en blij maakt.

Zintuigen

De rustgevende werking van de natuur komt ook door alle zintuiglijke signalen die je binnenkrijgt. Een mooie omgeving, zachte geluiden en een lekkere natuurlijke geur dragen bij aan het ontspannen. Uit onderzoek is bijvoorbeeld gebleken dat alleen het zien van bloemen al een rustgevende werking op ons heeft. Ook de geur van rozen heeft een ontspannend effect. Tegenwoordig kun je ook steeds meer urenlange video’s met natuurgeluiden vinden op het internet. Denk aan het geluid van regen, tjirpende vogels of de zee. Het herhalende karakter van de geluiden werkt kalmerend op ons en mensen luisteren er bijvoorbeeld naar om meer ontspannen in slaap te vallen.

Ga op avontuur!

Het opzoeken van de natuur is dus een makkelijke manier om aan stress te ontsnappen. Vooral wanneer je in een drukke stad woont of werkt, kan het voor opluchting zorgen om er even tussenuit te gaan. Maak eens een lange boswandeling, geef je op voor een nature quest of shinrin-yoku jezelf de natuur in! Het ontspannende effect van de natuur schijnt lineair te zijn, oftewel hoe langer het bosbad hoe beter!

NiceDay app

Maak eens een lange boswandeling en registreer in de NiceDay app voor, tijdens en na de ervaring hoe je je voelt. Zie je verschillen?

Share this post! If this post was insightful for you, share it with your loved ones so that they can better understand what you are going through.
Deel dit artikel! Als dit artikel voor jou inzichtelijk was, deel het dan met je omgeving - laten we het samen hebben over mentale gezondheid.

Wouter Schippers

Hey, ik ben Wouter. Bij NiceDay werk ik als psycholoog en coach. In mijn vrije tijd voetbal ik en houd ik me bezig met het produceren van digitale muziek.

Related Posts

Gerelateerde berichten

Heb je een vraag? Onze professionals en ervaringsdeskundigen staan voor je klaar.

Ask your question to a professional or former client!