Het verband tussen mentaliteit en een burn-out
Het verband tussen mentaliteit en een burn-out

Over het algemeen kunnen mensen met burn-out of werkstress klachten moeilijk nee zeggen. Ze zijn vaak perfectionistisch en ze willen per se een goede collega zijn. Maar hoe verander je deze mentaliteit? En waarom is dat zo belangrijk? We leggen het je uit.

Leefstijl
Veerkrachtig blijf je niet alleen door voldaan je werkdag af te sluiten, maar ook door bijvoorbeeld goed te slapen, vertrouwen te hebben in de toekomst en genoeg te ontspannen. In plaats van aandacht te geven aan wat je probleem is (ik ben moe, ik heb teveel stress, er ligt teveel werk, mijn collega stoort me steeds) ga je aandacht geven aan wat je wél wil.

Als voorbeeld: mensen die moe zijn, zijn niet altijd gebaat bij meer uren slaap. Soms missen ze juist uitdaging, of knappen ze al op van een lange wandeling in de lunchpauze. Mensen die ervaren dat er te veel werk ligt, hebben ook niet altijd baat bij ‘minder werk’. Minder werk zou immers ook minder dynamiek betekenen, minder noodzaak tot samenwerken en creatief denken en niet per se minder stress. Wat is wel nodig om werkstress te verminderen en burn-out te voorkomen? Een ander takenpakket? Nieuwe capaciteiten ontwikkelen? Een andere indeling van de werkplekken? Vaak weet je pas wat helpt als je het probeert … en als het niet helpt, probeer je iets nieuws.

Opbouwen
Begin eenvoudig en bouw langzaam op: kies één wens waarmee je aan de slag gaat. Ook al denk je daar geen tijd of ruimte voor te kunnen maken. Het alternatief (niets doen, gewoon maar doorgaan zoals altijd) is geen optie, omdat je dan niet aan veerkracht wint en je werkstress niet zal verminderen. En als jij omvalt, kan je er ook niet meer voor je collega’s zijn.

Als voorbeeld: om meer ruimte te geven aan ontspanning en om een burn-out te voorkomen, ga ik ’s ochtends de eerste twee uur aan mijn projecten werken, en accepteer ik dat na 10:30 de rest van de dag ‘versnipperd’ zal zijn met mail en collega’s. Ik check geen mail voor 10.30u, zodat ik de eerste twee uur van de dag de belangrijkste dingen af krijg, daar rust door krijg en daarna kan ‘ontspannen in de drukte’.

Dus geef jezelf meer tijd en ruimte! Je krijgt er tijd en rust voor terug.

Share this post! If this post was insightful for you, share it with your loved ones so that they can better understand what you are going through.
Deel dit artikel! Als dit artikel voor jou inzichtelijk was, deel het dan met je omgeving - laten we het samen hebben over mentale gezondheid.

Lisa den Boer

Content creator die gelooft in de kracht van content: taboe doorbreken, motiveren en inspireren. Nieuwsgierig naar nieuwe plekken, culturen en andere mensen.

Related Posts

Gerelateerde berichten

Heb je een vraag? Onze professionals en ervaringsdeskundigen staan voor je klaar.

Ask your question to a professional or former client!