woman-laying-bath-music-asmr

Stel: je bent in gesprek met een verkoopmedewerker en opeens krijg je kippenvel van je kruin tot aan je onderrug. Door de manier waarop iemand praat en zijn handen gebruikt voel je je erg ontspannen en heb je tegelijkertijd moeite om te focussen op zijn verhaal. Je weet niet waar het aan ligt maar je voelt je helemaal ontspannen door deze verkoopmedewerker. Herken jij dit gevoel? Dan heb jij waarschijnlijk te maken gehad met een ASMR-moment! Dit ontspannen gevoel kan in verschillende situaties ontstaan: tijdens een bezoekje aan de schoonheidssalon, wanneer iemand een cadeautje inpakt of wanneer je een massage krijgt bijvoorbeeld.

Wat is ASMR?

ASMR staat voor Autonomous Sensory Meridian Response. Wanneer je een ASMR-ervaring hebt dan heb je een tintelend gevoel van je kruin tot aan je rug. Het voelt als een soort kippenvel in je hersenen. Het is een heel ontspannen gevoel en kan op verschillende manieren worden uitgelokt:

  • Visueel: bijvoorbeeld door rustige handgebaren en bewegingen.
  • Auditief: geluiden die fijn klinken geven soms een gevoel van ASMR, denk aan gekraak, gefluister of getik. Als je bijvoorbeeld met lange nagels zachtjes op een bureau tikt kan dit ASMR geven.
  • Gevoel: door een lichte aanraking (denk aan gekriebeld of gemasseerd worden) kun je een ontspannen gevoel krijgen.

Wat gebeurt er als je te maken hebt met ASMR?

Wanneer je een ASMR-ervaring hebt komen er verschillende stoffen in je lichaam vrij zoals endorfine, dopamine, oxytocine en serotonine. Endorfine zorgt ervoor dat je minder pijn voelt. Dopamine geeft je gevoelens van genot en blijdschap. Oxytocine komt vrij als we aangeraakt worden of een compliment krijgen: het geeft ons een warm en fijn gevoel. Serotonine heeft een kalmerende werking, versterkt onze stemming en zorgt voor een goed slaappatroon. Al met al: als je te maken hebt met ASMR dan reageert je lichaam hier heel positief op!

Uit onderzoek blijkt dat de meeste mensen ASMR filmpjes bekijken om spanning weg te nemen en om in slaap te kunnen vallen. Sommige kijkers hebben aangegeven dat de filmpjes helpen bij depressie en chronische pijn; de filmpjes zorgen voor een betere gemoedstoestand en slaperigheid.

Waar moet je zoeken voor de ultieme ASMR-experience?

Niet iedereen is gevoelig voor ASMR. Wil je dit voor jezelf onderzoeken? Op dit moment staat YouTube vol met populaire ASMR-filmpjes waarbij maximaal gebruik wordt gemaakt van alle mogelijke visuele en auditieve triggers. Je kunt ontdekken wat bij jou ASMR triggert door verschillende soorten filmpjes te bekijken. Merk je dat je slaperig en fijn gevoel krijgt? Geniet ervan en gebruik het in je voordeel!

NiceDay app

Voel je je gespannen? Probeer een activiteit in te plannen in de NiceDay app waarbij je de tijd neemt om een ASMR-filmpje te bekijken. Onderzoek hoe je je vóór en na het filmpje voelde.

Share this post! If this post was insightful for you, share it with your loved ones so that they can better understand what you are going through.
Deel dit artikel! Als dit artikel voor jou inzichtelijk was, deel het dan met je omgeving - laten we het samen hebben over mentale gezondheid.

Sarah Goslinga

Ik ben Sarah, psycholoog en coach bij NiceDay. Voor mij is het belangrijk dat de cliënt een klik heeft met zijn/haar psycholoog en het gevoel heeft alles te kunnen bespreken. Ik vind heel veel verschillende dingen leuk om te doen, denk aan muziek maken, rolschaatsen of dansen!

Related Posts

Gerelateerde berichten

Heb je een vraag? Onze professionals en ervaringsdeskundigen staan voor je klaar.

Ask your question to a professional or former client!