Core stability

Wil je beginnen met trainen of wil je het trainen weer oppakken? Weet je niet goed waar je moet beginnen? Dit artikel geeft jou het antwoord: begin met het trainen van je core! Je hebt de term ‘core’ misschien vaker gehoord, maar wat houdt het precies in? Je core is het centrum van je lichaam bestaande uit je rug, buik en bekken. Lees in dit artikel meer over de voordelen van het trainen van je core en welke oefeningen je het beste kan doen!

Waarom beginnen bij je core?

De core is de kern, het centrum van jouw lichaam en zonder deze core zou je vrijwel nergens komen. De spieren van de core helpen je bij het uitvoeren van alledaagse taken zoals het tillen van boodschappen, het hurken door je knieën en het optillen van een kind. Eigenlijk is het betrokken bij elke beweging die je kunt bedenken. In de sportschool gebruik je je core ook bij hardlopen, boksen, een lesje yoga en krachttraining. Als je spieren van je core goed getraind zijn, zal je jouw bovenlichaam als een blok stil kunnen houden. Je hebt controle over je spieren en je kan goed je balans houden. Wanneer de spieren van je core goed getraind zijn, zal de kans op blessures én kan het bestaande klachten drastisch verminderen. Om deze genoemde redenen is het belangrijk om de spieren van de core goed te trainen.

Hoe bereik ik dit?

Een rustige opbouw is essentieel bij het bereiken van goed ontwikkelde core-spieren. Het is belangrijk dat je je realiseert dat hier tijd voor nodig is, je core bestaat namelijk uit 29 spieren. Het is belangrijk dat je werkt aan een betere balans en aan je kracht. Probeer eens een bicep oefeningen te doen terwijl je op één been staat. Gaat dit lastig? Geen probleem! Neem gerust je tijd om de core oefeningen onder de knie te krijgen. Hieronder lees je meer oefeningen die helpen bij het ontwikkeling van een stevige en goed getrainde core.

Core oefeningen

Met de juiste oefeningen kan je je gehele core goed trainen en bovendien bestaande rugklachten aanpakken en/of voorkomen. Hieronder staan ze voor je op een rijtje!

  • Planken

Je traint bij deze oefening je hele lichaam waarbij de focus ligt op de buikspieren (zowel recht als schuin) en de onderrugspieren. Heel makkelijk uit te voeren in de sportschool of thuis!

  • De Superman

Een eenvoudige oefening die goed is voor veel spiergroepen. Met name de kleine en grote bilspieren en hamstring zul je voelen tijdens het uitvoeren van deze oefening. Ga plat op de grond liggen, adem uit en steek je rechterarm en je linkerbeen uit. Ga hierna weer terug naar de beginpositie. Vervolgens adem je weer uit en strek je het andere been en arm uit.

  • Squatten

De been oefening die uit talloze varianten bestaat. Je traint met deze oefening een groot deel van je lichaam, en bovendien werk je aan je coördinatie, balans, flexibiliteit én houding! Tijdens het squatten gebruik je meerdere spiergroepen in één beweging. Je traint namelijk je beenspieren (hamstring, bilspieren, kuiten en quadriceps), je rugspieren en buikspieren. Let erop dat tijdens het squatten je knieën niet voorbij je tenen komen en je bovenlichaam nog rechtop is.

NiceDay: Wil jij je core spieren trainen of verder ontwikkelen? Plan dan een activiteit in en houd in je dagboekje bij hoe het voor je was om je core te trainen. Wat ging er goed en wat kon er beter?

Share this post! If this post was insightful for you, share it with your loved ones so that they can better understand what you are going through.
Deel dit artikel! Als dit artikel voor jou inzichtelijk was, deel het dan met je omgeving - laten we het samen hebben over mentale gezondheid.

Britt Stoker

Hi! Ik ben Britt, psycholoog en coach bij NiceDay. Met online coaching kan ik je op afstand begeleiden en helpen bij hetgeen wat je bezig houdt. Ik hou van dieren, reizen, fotograferen en lekker eten.

Related Posts

Gerelateerde berichten

Heb je een vraag? Onze professionals en ervaringsdeskundigen staan voor je klaar.

Ask your question to a professional or former client!