Hoe bij burn-out je flesjes energie opraken
Hoe bij burn-out je flesjes energie opraken
flesje energie

Een burn-out of overspannenheid ontstaat vaak na een erg lange periode van stress, waarbij je lichamelijk en geestelijk overvraagd wordt. Je lichaam verbruikt voor een te lange tijd meer energie dan je eigenlijk tot je beschikking hebt. In deze blog leggen we je uit hoe jouw energievoorraad op kan raken bij een langdurige periode van stress.   

Elke dag een flesje energie

Iedereen heeft een flesje energie per dag. Alles wat je op een dag doet, kost energie, en per activiteit wordt er energie uit je flesje gegoten. De flesjes energie worden bewaard in een koelkast. Elke dag mag je een flesje energie hieruit halen om te gebruiken. De koelkast wordt dan aangevuld vanuit de voorraadkast. De voorraadkast is de plek waar de energie wordt geproduceerd. Wanneer je een flesje energie per dag gebruikt, dan zijn alle systemen goed op elkaar afgesteld. Je energielevel blijft ongeveer gelijk over een langere periode. 

Te veel flesjes energie gebruiken

Stel dat je anderhalf flesje energie per dag gebruikt. In eerste instantie zal je merken dat de koelkast sneller leeg raakt. De koelkast kan best wat hebben en blijft ook functioneren met een wat lagere energievoorraad. Op een gegeven moment raakt de voorraad echter op. De koelkast zal een signaal geven aan de voorraadkast, deze moet harder gaan werken om de energievoorraad aan te vullen. 

De voorraadkast gaat meer energie maken. Maar op een gegeven moment zit ook de voorraadkast op het maximale wat het aan energie kan produceren. De voorraadkast gaat signalen geven dat hij overvraagd wordt. Op dit moment ontstaan de stress signalen die bekend zijn bij overvragen van het lichaam, zoals bijvoorbeeld vermoeidheid, pijn (hoofdpijn, buikpijn, spierpijn), een hoge spierspanning, prikkelbaarheid, angst en somberheid). Hoe langer het proces van overvragen in energie doorgaat, hoe erger de klachten vaak worden. 

Als je overspannen bent of een burn-out hebt, dan komt dat vaak doordat je tijdens een lange periode met veel stress meer energie (meer flesjes) hebt gebruikt dan het ene flesje dat je per dag tot je beschikking had. Het is belangrijk om dan de energievoorraad aan te vullen. 

Herstel gaat langzaam

Voor het aanvullen van de energievoorraad is teruggaan naar 1 flesje per dag niet genoeg. Je moet elke dag wat overhouden om de koelkast weer aan te vullen. Dat betekent dat je per dag ¾ of ⅔ van het flesje opmaakt, zodat dat beetje energie weer terug kan in de koelkast.  

Hulp nodig? 

Wil jij hulp om jouw energievoorraden aan te vullen? Bespreek het met een coach van NiceDay. Ervaar je klachten die te maken hebben met angst of overspannenheid? Neem dan contact op met je huisarts voor een eventuele doorverwijzing naar een professional van PsyQ

Share this post! If this post was insightful for you, share it with your loved ones so that they can better understand what you are going through.
Deel dit artikel! Als dit artikel voor jou inzichtelijk was, deel het dan met je omgeving - laten we het samen hebben over mentale gezondheid.

Jessica Janssen

Hoi! ik ben Jessica en ik ben psycholoog bij de Digitale poli van PsyQ Haaglanden. Ik geloof in een persoonlijke, doelgerichte aanpak, waarbij jij zelf (weer) de regie in je leven ervaart.

Related Posts

Gerelateerde berichten

Heb je een vraag? Onze professionals en ervaringsdeskundigen staan voor je klaar.

Ask your question to a professional or former client!