Gedachten komen en gaan. Op stressvolle momenten zullen er veel gedachten in je hoofd rondzweven. Meestal zijn dit gedachten die de grootste doemscenario’s bedenken om je vervolgens nóg meer stress te bezorgen. Op fijne momenten zullen er vooral positieve gedachten door je heen gaan. Je kijkt bijvoorbeeld uit naar een leuke gebeurtenis en bij de gedachte daaraan, begin je te glimlachen. Op verdrietige of sombere momenten zullen de gedachten negatief zijn, bijvoorbeeld de gedachte  ‘ik kan ook niks.’ Maar is deze gedachte ook echt waar?

Negatieve gedachten

Voor mij zijn het de negatieve gedachten die de meeste energie vragen. Als ze eenmaal aanwezig zijn, overheersen ze alle andere gedachten. Het is dus een moeilijke opgave om de negatieve gedachten tegen te gaan. Wat ik altijd doe is de negatieve gedachten op papier zetten. Dat is soms heel erg confronterend, omdat er de lelijkste dingen tussen zitten. Door de confrontatie komt er iets in beweging. Het kan zijn dat je even heel erg boos bent, een paar minuten moet huilen of dat er juist iets van je afglijdt. Een andere manier om met negatieve gedachten om te gaan is door ze door je hoofd te laten ‘zweven’ en er verder niks mee te doen. Jij zit als het ware op een stoel en kijkt naar een beeldscherm waarop de gedachten te zien zijn. Je hoeft er verder niks mee te doen. 

Uitdagen

Een andere manier, die ik heb geleerd in therapie, is gedachten uitdagen. Je schrijft de negatieve gedachte op en gaat op zoek naar bewijzen voor en tegen de gedachte. Meestal kom je er dan achter dat de argumenten die de gedachten bewijzen niet realistisch zijn. Nadat je de argumenten op een rijtje hebt gezet, vorm je een nieuwe realistische gedachte over jezelf aan de hand van de argumenten. Daarna kun je de gedachte op een post-it briefje schrijven en bij je spiegel hangen. Zo kan je elke dag aan jezelf herinneren dat je een waardevol persoon bent.

Positieve gedachten

Door de negatieve gedachten in je hoofd worden de positieve gedachten ondergesneeuwd. De positieve gedachten kunnen er juist voor zorgen dat je je beter gaat voelen. Maar ja, hoe laat je de positieve gedachten dan overheersen in plaats van de negatieve? Allereerst zou je je gedachten dus kunnen uitdagen of opschrijven. Als je merkt dat er door een gebeurtenis een positieve gedachte over jezelf naar boven komt, dan kun je dat gevoel ‘opslaan’ in je hoofd. Mocht er dan weer een moment zijn dat je alleen maar negatief kan denken, dan kun je die gebeurtenis, het gevoel en gedachte die je daarbij had, naar boven halen. 

Jij bent de baas over jouw gedachten. Laat ze niet de baas zijn over jou!

Liefs,

Ghyta 

Share this post! If this post was insightful for you, share it with your loved ones so that they can better understand what you are going through.
Deel dit artikel! Als dit artikel voor jou inzichtelijk was, deel het dan met je omgeving - laten we het samen hebben over mentale gezondheid.

Ghyta

Door te vertellen over mijn eigen ervaringen, hoop ik mensen die kampen met psychische ziektes te kunnen ondersteunen in hun proces. Ik vind het belangrijk dat psychische ziektes worden erkend als échte ziektes, ook al zijn ze vaak niet zichtbaar.

Related Posts

Gerelateerde berichten

Heb je een vraag? Onze professionals en ervaringsdeskundigen staan voor je klaar.

Ask your question to a professional or former client!