Hoe ga je succesvol om met een slechte dag?
Hoe ga je succesvol om met een slechte dag?
kind-boek-regen-slechte-dag

In 2005 bracht Daniel Powter het nummer Bad Day uit en het liedje werd instant hit. Zijn nummer vormt een ode aan de mindere dagen. Onze samenleving lijkt bijna obsessief bezig te zijn met het vinden van geluk. Als je social media mag geloven dan hebben mensen over het algemeen weinig slechte dagen in hun leven. Daarbij krijg je ook nog eens vaak te horen van anderen “dat je moet blijven lachen” en dat sip voelen zelfs zonde van je tijd kan zijn. Onzin!

‘Cause you had a bad day
You’re taking one down
You sing a sad song just to turn it around

Laat de slechte dag op je afkomen

Laat je niet gek maken en laat de minder leuke dagen er gewoon zijn. Emoties zijn er niet voor niets en ze vertellen je iets. Juist door je emoties te voelen op de momenten dat ze er zijn, geef jij jezelf vervolgens de ruimte voor andere emoties. Probeer geen weerstand te bieden omdat je dan juist het tegenovergestelde bereikt. Dan blijf je waarschijnlijk de volgende dag ermee zitten. Daarnaast leg je de lat wel erg hoog als je altijd maar positief moet blijven denken en voelen. Probeer te accepteren dat er een heel spectrum is aan emoties. Het is een verrijking voor je leven als je ze allemaal mag toelaten van jezelf.

Goede zelfzorg

Het blijft belangrijk om goed voor jezelf te zorgen op dit soort dagen. Wat heb jij nodig om dit soort dagen zo goed mogelijk door te komen? Vind je het fijn om even te ventileren bij een vriend/vriendin/partner of een familielid over je dag? Misschien helpt het om een lekkere maaltijd voor jezelf te koken. Voor sommige mensen helpt het om ‘s avonds nog even een uurtje te sporten.

Probeer niet te blijven hangen in kritische of strenge gedachten over jezelf. Een slechte dag hoort bij het leven en dat betekent niet dat jij als persoon hebt gefaald. Soms kan het ook helpen om aan het einde van zo’n dag kort stil te staan bij de dingen waar je dankbaar voor bent in je leven.

Het voordeel van een slechte dag

Als de minder fijne dagen kunt omarmen dan ga je waarschijnlijk juist genieten van de de leuke dagen! Als je de mindere dagen kunt omarmen dan ga je inzien wat jij waardeert in het leven. Wie weet kom je erachter dat je over een bepaald aspect in je leven erg ontevreden bent. Dan kun je een stil staan bij een mogelijke verandering die je kunt maken.

NiceDay app

Heb je een slechte dag? Registreer het via een dagboekregistratie via de NiceDay app. Dan kun je het van je afschrijven en de volgende dag er nog eens naar kijken. Wat heb je geleerd van deze dag?

Share this post! If this post was insightful for you, share it with your loved ones so that they can better understand what you are going through.
Deel dit artikel! Als dit artikel voor jou inzichtelijk was, deel het dan met je omgeving - laten we het samen hebben over mentale gezondheid.

Rita

Hi, ik ben Rita, psycholoog en coach bij NiceDay. Het komt weleens voor dat je minder goed in je vel zit of dat je last kunt hebben van angst, stress of somberheidsklachten die wat langer aanhouden. Iemand die met je meekijkt en met je meedenkt kan je verder helpen in je herstelproces. Als je eenmaal de stap hebt gezet om de klachten die je ervaart met een psycholoog te delen dan zul je hopelijk merken dat het delen zorgt voor meer verbinding!

Related Posts

Gerelateerde berichten

Heb je een vraag? Onze professionals en ervaringsdeskundigen staan voor je klaar.

Ask your question to a professional or former client!