jaloers

Jaloezie: de een omschrijft het als een steek of branderig gevoel in zijn borst en de ander wordt er misselijk van. Hoe ga je om met jaloerse gevoelens? Psycholoog Britt legt het je uit.  

Er bestaan verschillende soorten jaloezie. Zo is er rationale jaloezie en irrationele jaloezie. De eerste vorm duidt op een gegronde vorm van jaloezie. Je hebt reden om je verdrietig en naar te voelen, bijvoorbeeld omdat je partner is vreemdgegaan. Irrationele jaloezie is meer gebaseerd op onzekerheid en angst. Bij deze vorm heb je geen aanleiding om je jaloers te voelen, maar toch zijn er allerlei doemscenario’s in je hoofd.

Voor beide vormen geldt dat het oké is om je jaloers, verdrietig en boos te voelen. 

Maar dat het oké is, betekent niet dat je je jaloers hoeft te gedragen, zoals constant je partner controleren. Dit gedrag staat namelijk het geluk van jullie beiden in de weg. Gelukkig kan het ook anders en kan je omgaan met jaloerse emoties zonder je jaloers te gedragen.

Neem een stap terug

Wanneer je jezelf groen van jaloezie voelt worden, vliegen er waarschijnlijk veel negatieve gedachten door je hoofd. Probeer dit  moment te herkennen en herinner jezelf eraan om een stapje terug te nemen. Stel jezelf deze vragen:

  • Is deze jaloezie rationeel of irrationeel?
  • Is er daadwerkelijk iets aan de hand of creëer ik het in mijn hoofd?
  • Wat of wie veroorzaakt deze jaloezie?

Waarschijnlijk kom je tot de conclusie dat de jaloezie irrationeel is en dat jouw negatieve gevoelens het gevolg zijn van irrationele gedachten. Probeer te onthouden dat gedachten maar gewoon gedachten zijn. Ze komen en ze gaan. Als je je dit realiseert, kan je deze gevoelens er uiteindelijk ‘gewoon laten zijn’. Je zal dan merken dat het jaloerse gevoel en de negatieve gedachten vanzelf weer zullen verdwijnen. Je maakt ruimte voor meer positieve en helpende gedachten. 

Kom in actie

Wanneer je jezelf loopt op te vreten over de situatie loop je de kans om je gevoel om te zetten in jaloerse acties. Dit wil je juist voorkomen. Probeer op zulke momenten op een andere manier in actie te komen. Je kan jezelf bijvoorbeeld afleiden met een ontspanningsoefening of iets doen waar je voldoening uithaalt. Denk aan: hardlopen, een lekkere maaltijd bereiden of afspreken met vrienden. Meestal zal je merken dat de jaloerse gevoelens afnemen. 

Praat erover

Blijft het jaloerse gevoel? Praat erover! Probeer vanuit de ik-vorm te praten, zoals ‘Ik merk dat ik jaloers word als ik zie dat je heel gezellig met andere vrouwen/mannen praat. Ik wil je natuurlijk niets verbieden, maar ik zou het fijn vinden als je me in het gesprek zou betrekken’. Je mag gerust benoemen dat je het best lastig vindt om te bekennen dat je jaloers bent.

Stop met vergelijken

Stel je partner is aan de praat met een knappe man of vrouw en je merkt dat je jaloers wordt. Dit komt omdat we vaak geneigd zijn ons te vergelijken met anderen. We kijken naar hoe succesvol, mooi, lief en leuk anderen zijn. Bij jezelf merk je vaak alleen de negatieve zaken op en vaak vergroot je deze negatieve punten uit. Het gevolg? Meer onzekerheid en meer gevoelens van angst. 

Gooi het eens over een andere boeg: kijk eens naar je kernkwaliteiten en richt je aandacht op de vaardigheden en kwaliteiten die je wèl bezit. Wat maakt jou uniek en bijzonder? Houd een lijstje bij in NiceDay app.

En onthoud: de kenmerken die jij van jezelf vervelend vindt, kan de ander juist enorm waarderen. 

Share this post! If this post was insightful for you, share it with your loved ones so that they can better understand what you are going through.
Deel dit artikel! Als dit artikel voor jou inzichtelijk was, deel het dan met je omgeving - laten we het samen hebben over mentale gezondheid.

Britt Stoker

Hi! Ik ben Britt, psycholoog en coach bij NiceDay. Met online coaching kan ik je op afstand begeleiden en helpen bij hetgeen wat je bezig houdt. Ik hou van dieren, reizen, fotograferen en lekker eten.

Related Posts

Gerelateerde berichten

Heb je een vraag? Onze professionals en ervaringsdeskundigen staan voor je klaar.

Ask your question to a professional or former client!