Muziek is niet voor niets zo populair. Het verbindt ons, het raakt ons, het beïnvloedt onze stemming. Muziek zorgt ervoor dat we anders naar de ander kijken. Luister je blije muziek? Dan is de kans groot dat je degene tegenover je ook als blijer ‘waarneemt’. Door subtiele en zorgvuldig bedachte veranderingen in akkoorden, tempo en harmonie beginnen we ons anders te voelen, projecteren we dit op de ander en laten we ons geheel meeslepen in de bijzondere wereld van muziek.

Het technisch proces

Muziek is naast een creatief ook een technisch proces. Door op een strategische manier muziek te maken kan je als componist bepalen hoe de luisteraar zich gaat voelen. Door bijvoorbeeld een rustig tempo/bpm (= beats per minute) te hanteren wordt je ademhaling beïnvloed. Dit heet ‘entrainment’ en houdt in dat je lichaam op een extern waargenomen (muziek)ritme reageert. Het tempo van muziek heeft dus effect op ademhaling, hartslag en bloeddruk. Je lichaam wordt als het ware meegesleept in het tempo van de muziek. Dit betekent dat een nummer met een rustig tempo onze ademhaling ook rustig maakt. Daarnaast kan muziek met een duidelijke structuur kalmerend werken, onze hersenen houden namelijk van voorspelbaarheid. Welke muziek ontspannend werkt is voor iedereen uiteraard anders. De één zet elektronische muziek op om te ontspannen terwijl de ander het liefst klassiek beluistert.

Muziek die over het algemeen als ontspannen wordt ervaren:

Vibin’ Out – FKJ with ((( O )))

Satie – Laid Back

Pure Shores – All Saints

Cranes in the Sky – Solange

BUS RIDE – KAYTRANADA (feat. Karriem Riggins & River Tiber)

So Far To Go (Feat Common & D’Angelo) – J Dilla

Breathing Underwater – Hiatus Kaiyote

Cure – Moonchild

NiceDay App

In NiceDay kun je activiteiten inplannen. Plan bijvoorbeeld een muziekactiviteit in en onderzoek of muziek je helpt ontspannen. Vergelijk eens wat je vóór en na het luisteren ervoer! Volg ook onze NiceDay Spotify playlists om te luisteren naar de muziek die onze coaches voor jou hebben uitgezocht!

Share this post! If this post was insightful for you, share it with your loved ones so that they can better understand what you are going through.
Deel dit artikel! Als dit artikel voor jou inzichtelijk was, deel het dan met je omgeving - laten we het samen hebben over mentale gezondheid.

Sarah Goslinga

Ik ben Sarah, psycholoog en coach bij NiceDay. Voor mij is het belangrijk dat de cliënt een klik heeft met zijn/haar psycholoog en het gevoel heeft alles te kunnen bespreken. Ik vind heel veel verschillende dingen leuk om te doen, denk aan muziek maken, rolschaatsen of dansen!

Related Posts

Gerelateerde berichten

Heb je een vraag? Onze professionals en ervaringsdeskundigen staan voor je klaar.

Ask your question to a professional or former client!