veranderplan

Verandering. Het is iets wat iedereen vervelend vindt. Je moet afstappen van je oude gewoontes of je moet stoppen met iets wat je al zo lang op dezelfde manier doet. De signalen zijn vaak duidelijk: zo kan het niet meer verder. De stap naar verandering kan soms heel beangstigend en moeilijk zijn. Hoe start je nu met veranderen? En misschien nog wel belangrijker: hoe houd je dit vol?

Maak een plan

Vaak zit alles perfect in ons hoofd en weten we wat er moet gebeuren. Alleen die eerste stap is lastig. Maak de verandering concreet door het op te schrijven. Zo wordt het tastbaarder en een stuk echter. 

Schrijf voor jezelf op wat je wilt veranderen. Misschien wil je wel positiever in het leven staan. Of weer gaan sporten. Of sparen voor een wereldreis! Schrijf jouw persoonlijke doel op. Wanneer vind je dat je het bereikt hebt?

En wat heb je ervoor nodig? Wat kun je doen om dit te bereiken? In welke stappen kun je dit bereiken? Maak een realistisch stappenplan, want alles in één grote stap doen, dat lukt niet zomaar!

Stok achter de deur

Nu komt het zware werk: nu moet je het ook nog echt gaan doen. Probeer jezelf te motiveren door op te schrijven wat het je oplevert. Je kunt bijvoorbeeld een lijst maken van voor- en nadelen op de korte en lange termijn. Noteer alles wat in je opkomt en onthoud vooral waarom je deze verandering moet doorzetten. Door alles op te schrijven maak je het tastbaar, wat belangrijk is voor het proces hierna.

Je kunt jezelf ook extern laten motiveren. Vertel het bijvoorbeeld tegen je moeder/beste vriend/oma, wie dan ook. En vraag om een beetje support. Iemand die je steunt in het behalen van je doelen is een goede stok achter de deur! 

Ook kun je een afspraak met jezelf maken. Bijvoorbeeld dat je een nieuwe telefoon mag kopen als je je doel hebt behaald. Of misschien een weekend weg naar een ver land!

Herinner en beloon jezelf

Je stopt je ziel en zaligheid in het behalen van je doelen. Het vreet energie en het kan gebeuren dat het soms allemaal even wat minder goed gaat. Opgeven loert om de hoek. Probeer jezelf dan constant te herinneren waar je het voor doet, want gedurende de tocht kun je je doel uit het zicht verliezen. Pak je lijstje van voor- en nadelen er eens bij en bel je moeder op voor wat mental support! 

Vergeet ook niet om jezelf te belonen voor de moeite die je er in stopt. Je werkt er hard voor en het moet niet alleen maar bloed, zweet en tranen kosten. Haal een keertje iets lekkers, koop een klein cadeautje voor jezelf of ga iets leuks doen met vrienden! Je mag jezelf ook wel eens complimenteren voor die stappen die je zet. Dat zou je voor een ander toch ook doen?

Monitor je voortgang

Het doel lijkt altijd ver weg, totdat je het ein-de-lijk behaald hebt. Waarom zou je dan niet je stappen bijhouden? Schrijf bijvoorbeeld aan het begin op dat je op 0% zit. Gedurende het proces kun je bijhouden hoeveel je al vooruit bent gegaan. Zo komt die 100% steeds dichterbij en weet je wat de stappen zijn die je nog moet zetten. Het doel is mooi om te behalen, maar het is de weg ernaartoe die het het waard maakt!

NiceDay

Schrijf jouw veranderplan op in een dagboekregistratie in de NiceDay app. Maak daarnaast een lijstje van voor- en nadelen en wat je kunt doen om jezelf gemotiveerd te houden. Maak ook een afspraak met jezelf wanneer je je voortgang noteert. Je kunt misschien zelfs beloningen koppelen aan je voortgang.

Share this post! If this post was insightful for you, share it with your loved ones so that they can better understand what you are going through.
Deel dit artikel! Als dit artikel voor jou inzichtelijk was, deel het dan met je omgeving - laten we het samen hebben over mentale gezondheid.

Wouter Schippers

Hey, ik ben Wouter. Bij NiceDay werk ik als psycholoog en coach. In mijn vrije tijd voetbal ik en houd ik me bezig met het produceren van digitale muziek.

Related Posts

Gerelateerde berichten

Heb je een vraag? Onze professionals en ervaringsdeskundigen staan voor je klaar.

Ask your question to a professional or former client!