Hoe steun je iemand met een depressie?
Hoe steun je iemand met een depressie?

Wat is een depressie?

Om te weten hoe je iemand het beste kunt steunen met een depressie is het goed om te weten wat een depressie is. Bij een depressie horen verschillende klachten, deze kunnen zowel psychisch als lichamelijk zijn. Deze klachten kunnen invloed hebben op gedachten en gedrag. Niet iedereen die last heeft van somberheid ervaart alle klachten of in dezelfde intensiteit. Wanneer de sombere periode langdurig aanhoudt, kan je meestal spreken van een depressie. Bij een depressie is er wel vrijwel altijd sprake van een sombere stemming en een verminderd plezier/interesse voor activiteiten die iemand normaal gesproken wel erg leuk vindt.

Wat voelt iemand met een depressie?

Iemand met een depressie kan dus verschillende klachten hebben. Psychische klachten kunnen zijn: schuldgevoelens, gevoelens van waardeloosheid en machteloosheid, angst en huilen. Lichamelijke klachten kunnen zijn: moeheid, geen eetlust, slecht slapen, droge mond, pijn, druk op de borst, duizeligheid, hartkloppingen. Gedachten en gedrag zou kunnen zijn: snel geïrriteerd, gedachten aan de dood, veel piekeren, veel dingen vergeten, besluiteloos zijn, trager reageren of nadenken en rusteloosheid. Iemand met een depressie heeft vaak moeite met de dagelijkse dingen, zoals het huishouden, boodschappen doen en/of administratie bijhouden enzovoort. Ook heeft iemand met een depressie vaak last van passiviteit en onderneemt hij of zij dus weinig. Schuldgevoelens spelen vaak ook een grote rol bij een depressie. Iemand voelt zich bijvoorbeeld een last voor de sociale omgeving.

Wat kun je doen?

 • Het is belangrijk dat je steunt zonder te oordelen of te veroordelen. Doe het met geduld en warmte. Je bent er als de ander je nodig heeft, je stimuleert diegene en moedigt hem/haar aan, begripvol en geduldig.
 • Het is belangrijk dat je je realiseert dat de ander de regie in handen heeft en moet houden. Oefen niet te veel druk uit en neem de regie niet over, dat werkt averechts.
 • Wat je precies doet, hangt af van de wensen en instructies van de ander. Probeer samen duidelijk te krijgen wat de ander van jou nodig heeft en verwacht.
 • Belangrijk is dat je betrouwbaar bent en afspraken nakomt. Beloof het anders niet.
 • Wees je bewust van de kleine stappen naar herstel, t.o.v. gister of eergister. Complimenteer hem/haar daarvoor. Het gaat niet alleen om het behalen van het einddoel.
 • Wees je bewust van de gevoelens van schuld, zelfverwijten, tekortschieten etc. die iemand met een depressie kan hebben.

Wat kun je beter niet doen?

 • Meegaan in de moedeloosheid van de ander. Het is goed als je er voor de ander bent, maar voel je niet verantwoordelijk het op te lossen.
 • Kritiek geven. Dit kan iemand enorm onzeker maken.
 • Druk uitoefenen terwijl de ander er nog niet aan toe is.
 • De ander laten vallen of afspraken niet nakomen.
 • Probeer de problemen niet weg te praten.

Let op jezelf

Als laatste tip: pas op dat je zelf niet overbelast raakt in de zorg voor je naaste met een depressie. Overbelasting kun je voorkomen door zelf genoeg leuke en ontspannende dingen te blijven doen en contact te houden met goede vrienden waar jij zelf je hart kunt luchten. Verder kan het helpen om praktische tools te bedenken die jou of je naaste kunnen helpen in bepaalde situaties.

NiceDay app

Ken je iemand uit je nabije omgeving met een depressie? Via NiceDay behandelen we mensen met een depressie en maken we aan het eind van de behandeling samen met de cliënt een terugvalpreventieplan. Ben je geïnteresseerd? Download de app of vraag informatie aan via support@niceday.app

Source :
Share this post! If this post was insightful for you, share it with your loved ones so that they can better understand what you are going through.
Deel dit artikel! Als dit artikel voor jou inzichtelijk was, deel het dan met je omgeving - laten we het samen hebben over mentale gezondheid.

Rita

Hi, ik ben Rita, psycholoog en coach bij NiceDay. Het komt weleens voor dat je minder goed in je vel zit of dat je last kunt hebben van angst, stress of somberheidsklachten die wat langer aanhouden. Iemand die met je meekijkt en met je meedenkt kan je verder helpen in je herstelproces. Als je eenmaal de stap hebt gezet om de klachten die je ervaart met een psycholoog te delen dan zul je hopelijk merken dat het delen zorgt voor meer verbinding!

Related Posts

Gerelateerde berichten

Heb je een vraag? Onze professionals en ervaringsdeskundigen staan voor je klaar.

Ask your question to a professional or former client!