Hoe vertel je je baas dat je psychische problemen hebt?
Hoe vertel je je baas dat je psychische problemen hebt?
psychische problemen en werk

De laatste tijd zit je steeds minder lekker in je vel. Je voelt je vaak somber, je hebt weinig energie en je slaapt slecht. Bovendien merk je dat je je voortdurend gespannen voelt en je hebt last van onverklaarbare fysieke klachten als hoofdpijn, rugpijn of misselijkheid. Je besluit naar de huisarts te gaan, en die verwijst je door naar de psycholoog. De psycholoog raadt je aan om het wat rustiger aan te doen op je werk, en vraagt of je voortaan iedere week tijdens kantooruren langs kunt komen. Maar hoe kun je dit nou het beste vertellen op je werk? Zullen ze je wel serieus nemen? Je bent namelijk niet ‘echt ziek’, toch?

Arbeidsongeschikt

Het is nog niet zo lang geleden dat mensen met psychische problemen bijna automatisch arbeidsongeschikt werden verklaard. Nog steeds heersen er veel vooroordelen over dat mensen met psychische klachten of aandoeningen hun werk niet aan zouden kunnen en vaak ziek zouden zijn. Er wordt aan je getwijfeld als persoon. Best logisch dus dat veel mensen hun psychische aandoening of ziekte nog steeds liever verzwijgen op hun werk.

Open zijn over je psychische klachten op het werk

Het beste voor je herstel is het om toch open te zijn over je psychische klachten op je werk. Op deze manier kan er rekening mee gehouden worden en kun je hulp krijgen bij je psychische problemen, wat goed is voor het herstel. Wat hierbij kan helpen is om hier eerst over te praten met een collega waar je goed mee op kunt schieten. Deze collega zal je waarschijnlijk begrijpen en steunen. Dit maakt de drempel lager om het vervolgens aan je baas en eventueel andere collega’s te vertellen.

Wat vertel je je baas?

Voordat je het aan je baas gaat vertellen, zijn er een aantal tips die je mee zou kunnen nemen. Bedenk als eerste goed wat je precies wil zeggen en schrijf dit eventueel op van tevoren. Denk ook na over wat jij nodig hebt binnen je baan voor je herstel. Maak hier duidelijke afspraken over en laat je niet overhalen om iets te doen waar je niet helemaal achter staat. Wil je bijvoorbeeld werken aan minder projecten, minder verantwoordelijkheden, of juist meer focussen op wat je echt leuk vindt binnen je baan? Wie weet kun je ook wat minder gaan werken als dit je helpt. Wees niet bang om dit eerlijk met je baas te bespreken, je baas wil namelijk ook graag dat je snel herstelt. Dit is namelijk alleen maar goed voor je productiviteit! Misschien kan je baas je ook wel helpen met het vertellen aan andere collega’s als je dat fijn zou vinden, bijvoorbeeld tijdens een meeting of in een e-mail. Dit zorgt in de meeste gevallen voor begrip. Durf dit aan hem of haar te vragen! Wie weet zijn er wel meer collega’s met psychische klachten en kunnen jullie elkaar helpen.

Wat te doen bij een negatieve reactie?

Misschien ben je wel bang dat je baas negatief gaat reageren op je psychische klachten. Probeer in dit geval je in te leven in zijn rol: hoe zou je zelf reageren als je in zijn positie had gestaan? Waarschijnlijk was je alleen maar bezorgd geweest over je werknemer. Hou dit in je achterhoofd tijdens het gesprek. Toch zou het kunnen dat zijn eerste reactie niet zo positief is als je had gehoopt. Wees je ervan bewust dat aan de buitenkant niet te zien is hoe jij je voelt. Misschien vindt je baas het moeilijk om te begrijpen dat je met jezelf in de knoop zit. Probeer de situatie daarom zo goed mogelijk uit te leggen. Geef hem verder genoeg tijd om te reageren. Waarschijnlijk moet hij het even laten bezinken en staat hij er later weer anders in.

Psychische problemen en werk: gaat dit samen?

Als laatste, bedenk je dat werk ook juist enorm veel kan helpen bij het herstellen van psychische problemen. Werk biedt structuur, sociale contacten en waardering, allemaal punten die enorm kunnen bijdragen aan psychisch herstel en kwaliteit van leven. Vanaf 2013 wordt er steeds meer gedaan om mensen met een psychische beperking aan het werk te krijgen en aan het werk te houden, en wordt er steeds vaker over gepraat. Gelukkig worden hierdoor psychische problemen steeds meer begrepen en ondersteund op de werkvloer. Open zijn over je klachten kan enorm helpen in het creëren van begrip bij je baas en je collega’s. Op die manier kan er meer rekening met je gehouden worden als je bijvoorbeeld wat minder zou willen werken of wat minder zware opdrachten zou willen doen. Soms gaan psychische problemen en werk wél samen!

NiceDay app

Plan in je Daily Planner wanneer je je psychische klachten zou willen bespreken met je baas en/of collega. Schrijf op in je Dagboek wat je zou willen bespreken in het gesprek en wat je moeilijk vindt.

Share this post! If this post was insightful for you, share it with your loved ones so that they can better understand what you are going through.
Deel dit artikel! Als dit artikel voor jou inzichtelijk was, deel het dan met je omgeving - laten we het samen hebben over mentale gezondheid.

Anouk Neerincx

Hoi, ik ben Anouk, coach bij NiceDay! Ik help je graag meer te genieten van je dag. Ik hou van muziek maken en luisteren, dieren, reizen en boeken.

Related Posts

Gerelateerde berichten

Heb je een vraag? Onze professionals en ervaringsdeskundigen staan voor je klaar.

Ask your question to a professional or former client!