balans

Mijn lichaam voelde alsof ik een marathon aan het lopen was. Ik was buiten adem, mijn hart was op hol geslagen en mijn benen voelden als elastiek.

Het was juli 2017, Zomerschool bij Knowmads Business School in Amsterdam. Ik had zojuist de opdracht gekregen om een eindpresentatie te geven over mijn week hier. Morgen zou ik 10 minuten hebben om mijn verhaal te doen.

Mijn hoofd tolde. Ik kon de uitkomst niet meten. Wanneer zou mijn presentatie ok zijn? Waar zou het over moeten gaan? Wanneer zou het goed zijn? Wat zouden anderen doen? Zouden zij weten wat te doen? Hoe kan ik iets neerzetten zonder dat ik weet waarop ik beoordeeld zou worden?

Ik kwam laat thuis en besloot direct naar bed te gaan. Ik had eerder in dit soort situaties gezeten en ik weet uit ervaring dat ik het proces moet vertrouwen. Het had nu geen zin om als een gek aan een presentatie te werken , ik was hartstikke moe. Morgen had ik nog genoeg tijd in de ochtend. “Vertrouw”, vertelde ik mezelf.
Maar mijn lichaam luisterde niet. Ik kreeg geen vertrouwen en sliep die nacht erg slecht.

Ik werd nerveus wakker. Er was niets veranderd. Ik was een wrak. Ik kon dit niet. Toen ik bij Knowmads aankwam, schoof ik aan bij een tafel. Ik staarde voor me uit. Alles wat we gedaan, meegemaakt en geleerd hadden deze week kwam voorbij in mijn gedachten. Hoe kon dit alles samen komen in een presentatie? Ik voelde mijn lichaam en hoofd ongecontroleerd rondtollen. Dit was me echt teveel, hoe kon ik mezelf kalmeren?

Ik had nul controle. Toch?

We hadden een intensieve week achter de rug. Deze Business School draait om jou en wat jij de wereld wil geven. Wat jij wil toevoegen. Om deze reden is het belangrijk dat je open en eerlijk bent. Als je wil ontdekken wat jij de wereld kan geven, ontkom je er niet aan om goed naar jezelf te kijken en naar wat jij te bieden hebt. En dat is heftig.

Terwijl ik hierover nadacht, herinnerde ik me iets. Ik herinnerde me een van de dingen waar Knowmads voor staat: Hoofd, Hart en Handen in balans. En wat ik nu voelde kwam in geen velden of wegen dichtbij balans! Mijn hoofd had mijn hele lichaam en hart overgenomen. Er moest meer ruimte gemaakt worden voor hart en handen.

Ik besloot dat ik deze kennis kon gebruiken. En, eindelijk, kon ik mijn hoofd gebruiken voor waar het goed in is en was; mijn hart en handen ondersteunen.
Mijn hart wilde iedereen vertellen over de I am one movement en persoonlijk leiderschap. Het project waar ik deze week mee bezig was geweest.
Maar, hoe kon ik dat kalm doen, wanneer mijn lichaam deze presentatie nog steeds zag als een dodemansrit? Ah, plaats voor de handen. Ik besloot een handstand te doen aan het begin van mijn presentatie. De handstand is leuk voor mij om te doen en ik doe het veel te weinig! Deze fysieke activiteit zou me plezier geven en ik zou mijn spanning in een lichamelijke activiteit weg kunnen laten vloeien. Persoonlijk leiderschap op zijn best!
En tot slot, zou mijn hoofd weten wat te zeggen, omdat het mijn project is. Ik heb er de hele week aan gewerkt. Alles wat ik nodig heb, zit in mijn hoofd.

Ik stelde snel 3 sheets op die zouden ondersteunen wat ik wilde zeggen. Mijn lichaam voelde nog steeds aan alsof ik een zekere dood tegemoet ging, maar ik was er klaar voor.

Ik begon mijn presentatie met de handstand in overstaan van iedereen, ik sprak vanuit mijn hart, maakte connectie en had een helder verhaal. Succes!! Op zoveel manieren. Persoonlijk, voor mij, omdat ik mijn angst in het gezicht had gekeken en er iets mee had gedaan. Omdat ik een authentiek kloppend en inhoudelijk goed verhaal had gedaan. En omdat ik connectie met mijn publiek had gemaakt. Ik had alle controle in de wereld, omdat er geen grenzen waren aan wat ik kon en mocht doen. Samen met Knowmads had ik ruimte gecreëerd om heel mooi mezelf te zijn.

Balans tussen hoofd, hart en handen is een mooie tool voor persoonlijk leiderschap. Als je jezelf een van de drie teveel ziet gebruiken en dat disbalans oplevert, probeer dan te stoppen en jezelf af te vragen wat er nodig is om terug in balans te komen. Dit kan je op zoveel manieren helpen. Niet alleen bij het geven van presentaties, maar in alles wat je doet.

Probeer het eens! Succes! Je bent fantastisch!

Share this post! If this post was insightful for you, share it with your loved ones so that they can better understand what you are going through.
Deel dit artikel! Als dit artikel voor jou inzichtelijk was, deel het dan met je omgeving - laten we het samen hebben over mentale gezondheid.

Bouwke

NiceDay Schrijver. Organisatie- en arbeidspsychologe. Ik hou van de natuur, reizen en van fotografie. Ik beweeg en sport graag, met name tennis, pilates/yoga en wandelen. Met mijn verhaal zet ik me in voor meer openheid over geestelijke gezondheid en wil ik stigmas hier omtrent verminderen. Je kunt me vinden op Instagram: I am one Movement en backpackingbouwke en op Twitter: @iambouwke

Related Posts

Gerelateerde berichten

Heb je een vraag? Onze professionals en ervaringsdeskundigen staan voor je klaar.

Ask your question to a professional or former client!