Hooggevoelig en overprikkeld: hoe ontspan jij?
Hooggevoelig en overprikkeld: hoe ontspan jij?
vrouw-hangmat-hooggevoelig-ontspannen-overprikkeld

Mensen die sensitief zijn aangelegd raken sneller overprikkeld dan minder sensitieve mensen. Dit heeft tot gevolg dat ze in hun leven meer tijd voor ontspanning, rust en pauzes moet inruimen. Zo kan het zenuwstelsel weer tot rust komen en kunnen de opgenomen prikkels en informatie beter worden verwerkt. Daarom doe jij, als hoogsensitief persoon, er goed aan om daar in je leven en planning rekening mee te houden en er zelfs een prioriteit van te maken. Zo zorg je op een verantwoordelijke manier voor jezelf. Wat doe jij nu al allemaal om te ontspannen en tot rust te komen?

Jouw eigen ontspanningstechnieken voor hooggevoeligheid

Wat helpt jou om rustig te worden of gas terug te nemen als overprikkeld bent en je het gevoel hebt dat je te lang op volle toeren hebt gedraaid waardoor je batterij nu leeg is of dat je door zowel innerlijke als uiterlijke prikkels het gevoel hebt dat je gaat ‘ontploffen’? Jij hebt namelijk zelf ook al veel wijsheid, kennis en ervaring in je. In plaats van tips en suggesties van anders op te volgen, heb je er misschien meer aan als je duidelijk in beeld krijgt wat er in de omgang met je sensitieve temperament al goed verloopt en daar nog meer rekening mee te houden of dat verder uit te breiden. Want soms is het helemaal niet gemakkelijk om je eigen stem te horen als er van buiten zoveel stemmen, meningen en adviezen op je afkomen. Je leeft immers al een hele tijd met je eigen zenuwstelsel en temperament!

Ontspanningen in het dagelijks leven

Wil je erachter komen wanneer je echt tot rust komt en bewust worden welke ontspanningstechnieken je al in het dagelijks leven gebruikt? Stel jezelf de volgende vragen af:

  1. Door welke bezigheden en activiteiten ontspan ik? Wat geeft mij een gevoel van innerlijke rust?
  2. Op welke plekken voel ik me veilig en ontspannen?
  3. Welke herinneringen, beelden, situaties, personen, en plekken uit mijn verleden breng ik vooral in verband met rust, veiligheid en ontspanning?
  4. Bij welke mensen voel ik me prettig? Welke mensen geven mij een gevoel van veiligheid, vertrouwen en nabijheid?
  5. Welke muziek, voorwerpen, stoffen en geuren kalmeren me en geven me een stabiel gevoel?
  6. In welke dagelijkse situaties voel ik me meestal het rustigs?
  7. Heb ik in het dagelijks leven kleine rituelen of routinehandelingen die me geruststellen en die ik graag uitvoer? Zo ja welke?
  8. Welke persoon in mijn leven belichaamt het meeste innerlijke rust en beheerstheid? Wat zou diegene me aanraden als ik me overprikkeld, gestrest of gespannen voel?

Doe waar jij je goed bij voelt

Hopelijk helpt deze oefening alles wat je al goed doet in het dagelijks leven iets concreter te benoemen. Probeer meer te doen met die hulpbronnen en ze uit te breiden door de hiervoor genoemde tips vaker op te volgen, dus vaker de mensen te ontmoeten die je doorgaans kalmeren en bij wie graag bent of vaker in je hoofd beelden of herinneringen te laten ontstaan die jij met nabijheid, rust, ontspanning en kalmte associeert.

Share this post! If this post was insightful for you, share it with your loved ones so that they can better understand what you are going through.
Deel dit artikel! Als dit artikel voor jou inzichtelijk was, deel het dan met je omgeving - laten we het samen hebben over mentale gezondheid.

Shannon

Content wizard die van lekker eten houdt, geïnteresseerd is in alternatieve geneeskunde en voeding. Schildert in haar vrije tijd.

Related Posts

Gerelateerde berichten

Heb je een vraag? Onze professionals en ervaringsdeskundigen staan voor je klaar.

Ask your question to a professional or former client!